Šogad reliģisko kopienu vardarbības dēļ savas mājas varētu pamest vēl viens miljons irākiešu, piektdien paziņoja Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM).
Kopš ASV spēku iebrukuma Irākā 2003.gada martā aptuveni 1,5 miljoni irākiešu - šiīti, sunnīti un kurdi - atstājuši jauktās kopienas, lai meklētu relatīvu drošību savas reliģiskās vai etniskās minoritātes apdzīvotajās teritorijās.

Daudzi dzīvo paštaisītos mitekļos bez elektrības vai sanitārijas, paziņoja IOM, piebilstot, ka donorvalstis neatbild uz tās lūgumiem sniegt līdzekļus, lai organizācija varētu palīdzēt bēgļiem.

Vardarbības dēļ "līdz vēl vienam miljonam cilvēku" varētu pamest savas mājvietas, paziņoja IOM.

"Vajadzības ir milzīgas. Tādas lietas kā patvērums un pārtika ir steidzami nepieciešama šiem cilvēkiem, kuri cieš gan fiziski, gan psiholoģiski," sacīja IOM misijas Irākā vadītājs Rafiks Čannens. "Valsts iekšienē pārvietotie lielākoties ir cilvēki, kuriem nav finansiālo resursu valsts pamešanai."

Līdz šim IOM ir saņēmusi tikai vienu miljonu dolāru (535 000 latu), apsolīti vēl seši miljoni (3,21 miljons latu), lai gan organizācija savai darbībai Irākā 2007.gadā lūgusi 50 miljonus dolāru (26,75 miljonus latu). Pagājušajā gadā tā lūdza 25 miljonus dolāru (13,38 miljonus latu), bet saņēma deviņus miljonus (4,82 miljonus latu).

"IOM vada ārkārtas palīdzības darbus Irākā pārvietotajiem cilvēkiem, taču līdz šim esam saņēmuši vēl mazāk finansējuma humānajam darbam 2007.gadā," pavēstīja Čannens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!