Eiropā notiekoša izmeklēšana pret kādu Krievijas - Vācijas kopuzņēmumu, kura menedžeris tiek turēts aizdomās par maudas atmazgāšanu, var mest ēnu uz Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, kurš bijis šī kopuzņēmuma direktors, pirmdien ziņo ASV žurnāls "Newsweek".
Izmeklēšana tiek veikta pret Sanktpēterburgas Nekustamā īpašuma holdinga kompāniju (pazīstama ar vācisko akronīmu SPAG), kurai līdz šim nav izvirzīta nekāda apsūdzība un kas noliedz jebkādus likuma pārkāpumus.

ASV un Eiropas izlūkdienestu amatpersonas uzskata, ka SPAG ir saistīta ar Krievijas mafijas un Kolumbijas narkotiku tirgotāju naudas atmazgāšanas operācijām.

Kompānijas līdzdibinātājam Rūdolfam Riteram nesen Lihtenšteinā un Austrijā izvirzīja apsūdzību naudas atmazgāšanā. Prokurori apsūdz Riteru un dažus viņa partnerus vairāk nekā viena miljona ASV dolāru (0,6 miljonu latu) atmazgāšanā Kali narkotiku kartelim, raksta "Newsweek".

Pirms Putins kļuva par Krievijas prezidentu, viņš bija SPAG konsultatīvās padomes loceklis un šīs kompānijas direktors, ziņoja "Newsweek", atsaucoties uz ASV un Eiropas izlūkdienestu pārstāvjiem.

Kad Putins deviņdesmitajos gados bija Sanktpēterburgas mēra vietnieks, viņš uzturēja regulārus kontaktus ar dažiem SPAG Krievijas un ārzemju direktoriem un parakstīja svarīgus Sanktpēterburgas mērijas dokumentus par labu šai kompānijai.

Putins un Riters satikās vismaz vienu reizi 1994. vai 1995.gadā, raksta "Newsweek", atsaucoties uz SPAG grāmatvedi vācieti Klausu Pēteru Zaueru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!