Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien pavēlēja veikt īpašu Kremļa izmeklēšanu par trim kopš nedēļas nogalē valstī notikušajiem traģiskajiem negadījumiem.
Dažu dienu laikā lidmašīnas katastrofā, sprādzienā ogļu raktuvēs un ugunsgrēkā veco ļaužu pansionātā dzīvību zaudējuši gandrīz 200 cilvēku, tādējādi izceļot valstī noteiktos vājos drošības standartus un pārslogotos drošības dienestus.

Izmeklēšanu vadīs Krievijas premjerministrs Mihails Fradkovs.

"Jums jādara viss iespējamais, lai visaugstākajā līmenī izmeklētu šo negadījumu iemeslus (..) un nonāktu pie attiecīgiem secinājumiem," uzstājoties militārās komisijas sanāksmē, sacīja Putins.

Sanāksmes laikā par godu negadījumos bojā gājušajiem tika noturēts minūti ilgs klusuma brīdis.

Iepriekš Putins izpelnījies kritiku par lēno reakciju uz pagātnē notikušajām traģēdijām, tajā skaitā zemūdenes "Kursk" nogrimšanu 2000.gadā, kad dzīvību zaudēja 118 jūrnieki, un 2004.gada Beslanas ķīlnieku krīzi, kad bojā gāja vairāk nekā 300 cilvēki.

Tomēr viņš rīkojies gana ātri, izrādot līdzjūtību par pēdējos negadījumos bojā gājušo piederīgajiem.

"Ziņas par briesmīgo traģēdiju Uļjanovskas ogļraktuvēs ar sāpēm atbalsojas krievu sirdīs," savā līdzjūtības paziņojumā norādīja Putins.

Prezidents arī pauda sāpes par pansionātā dzīvojošo cilvēku bojā eju un solīja pārbaudīt ēkā ugunsdrošības iekārtas.

Pašlaik aktualizēts arī jautājums par operatīvo dienestu darbību pēc nedēļas nogalē Samaras lidostā notikušās Krievijas pasažieru lidmašīnas avārijas.

Avārijā bojā gāja septiņi cilvēki no lidmašīnas 57 pasažieriem un apkalpes locekļiem. Izdzīvojušie sacīja, ka pirms izglābšanas viņi 20 minūtes pavadījuši iesprostoti ar galvu uz leju.

Kaut arī pēc Kemerovas apgabala ogļraktuvēs notikušā sprādziena palīdzības dienesti operatīvi ieradās notikuma vietā, bija jau par vēlu, lai izglābtu vismaz 106 ogļračus, uzņēmuma vadības pārstāvjus un britu ģeologu, kuri gāja bojā pazemē notikušajā metāna sprādzienā.

Apgabala prokuratūra jau sākusi izmeklēšanu, un tās pārstāvji pieļauj iespēju, ka negadījuma iemesls vienā no valstī vismodernākajām ogļraktuvēm bijis drošības noteikumu pārkāpšana.

Savukārt trešajā negadījumā ugunsgrēkā pansionātā Krasnodaras apgabalā dzīvību zaudēja 62 pansionātā mītošie un darbinieki. Lielākā daļa upuru nosmaka dūmos.

Operatīvajiem dienestiem bija nepieciešama nepilna stunda, lai nokļūtu negadījuma vietā, kas no tuvākās lielpilsētas atrodas nepilnu 50 kilometru attālumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!