Septiņi cilvēki gājuši bojā svētdien notikušajos vardarbības aktos - palestīniešu pašnāvnieka sarīkotajā bumbas sprādzienā, automašīnā ievietota spridzekļa eksplozijā un apšaudē Jordānas upes rietumkrastā.
Pēc šiem vardarbības aktiem Izraēla ar raķetēm no helikopteriem apšaudīja Jordānas upes rietumkrasta pilsētas. Apšaudē skarti divi palestīniešu līdera Jasira Arafata kustības "Fatah" biroji netālu no Ramallāhas un valdības ēka Jērikā, taču cilvēku šajās ēkās nebija.

Palestīniešu pašpārvalde noraidīja Izraēliešu apgalvojumus par to, ka tā ir atbildīga par notikušo vardarbību un izplatīja paziņojumu, kurā nosodīti visi uzbrukumi civiliedzīvotājiem, kā arī raķešuzbrukumi.

Izraēliešu darba nedēļa svētdien sākās ar palestīniešu veikto skolas autobusa apšaudi kādā ebreju apmetnē Jordānas ielejā, okupētajā Jordānas upes rietumkrasta teritorijā. Apšaudē gājusi bojā skolotāja un autobusa šoferis.

Aptuveni pēc divām stundām kāds spridzinātājs pašnāvnieks nogalināja trīs cilvēkus un gāja bojā pats sprādzienā dzelzceļa stacijā Izraēlas ziemeļu pilsētā Naharijā. Aptuveni 35 cilvēki guvuši ievainojumus, informēja Izraēlas amatpersonas.

"Viņš vienkārši skrēja un uzsprāga," žurnālistiem pastāstīja Izraēlas ziemeļu policijas priekšnieks Jākovs Borovskis. Sprādziens notika pāris sekundes pēc tam, kad kāds policists bija apturējis spridzinātāju un vēlējās noskaidrot viņa personību.

Stacija bija pārpildīta ar kareivjiem, kuri atgriezās no brīvdienām.

Trīs stundas pēc šī sprādziena eksplodēja divi automašīnā ievietoti spridzekļi pie tukša izraēliešu autobusa Beitlidas ceļu krustojumā netālu no Netanjas pilsētas Izraēlas centrālajā daļā. Viens cilvēks, kas pēc policijas teiktā, bijis spridzinātājs, gājis bojā, bet trīs cilvēki ievainoti. Autobuss aizdegās.

Desmitiem kareivju svētdienās pulcējas Beitlidā, gaidot transportu, lai atgrieztos savās bāzēs Jordānas rietumkrastā un citur. 1995.gadā 21 cilvēks gāja bojā, uzspridzinoties kādam palestīniešu pašnāvniekam.

Pagājušajā naktī Gazas sektorā Izraēlas spēki nogalināja vienu un ievainoja vēl vienu palestīniešu kaujinieku, kas centās nelegāli iekļūt Izraēlas teritorijā. Izraēlas premjera Ariela Šarona pārstāvis apsūdzēja Arafatu par kūdīšanu uz uzbrukumiem laikā, kad notiek gatavošanās palestīniešu līdera un Izraēlas ārlietu ministra Šimona Peresa sarunām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!