Vairāku valstu vadības izteikušas atbalstu ASV triecieniem Afganistānā. Japānas premjerministrs Džuničiro Koidzumi pirmdien paudis pilnīgu atbalstu ASV vadītajiem triecieniem pret Afganistānā valdošo islama kustību "Taleban", ziņo LETA.
Telefona sarunā ar ASV prezidentu Džordžu Bušu Koidzumi apliecināja "absolūtu" Tokijas atbalstu uzbrukumam, kas sākās svētdienas vakarā un turpinās arī pirmdien, raksta LETA.

Pirmdien Japānas valdība izveidoja pretterorisma komiteju, kuru vada pats Koidzumi. Japānas armijā izsludināts trauksmes stāvoklis.

Japānas premjers informēja, ka valstī tiek veikti papildus drošības pasākumi. 150 vīru liela speciālo uzdevumu vienība jau nosūtīta uz Okinavas provinci valsts dienvidos, kur atrodas vairākas ASV karabāzes, lai novērstu iespējamus terora aktus pret tām.

Svētdien Japāna nosūtīja sešas militārās transportlidmašīnas uz Pakistānu ar humāno palīdzību afgāņu bēgļiem. Šāda pavēle sekoja ministru kabineta lēmumam atļaut izvietot bruņotos spēkus ārpus valsts robežām, kur tie varētu īstenot pasākumus pret terorismu, taču nedrīkstētu piedalīties kaujas operācijās.

Valdība cer, ka šādu likumprojektu līdz mēneša beigām apstiprinās parlaments. Ja likums tiks pieņemts, tad tā būs pirmā reize kopš Otrā pasaules kara, kad Japānas bruņotie spēki tiek izvietoti kaujas operāciju tuvumā.

Arī Eiropas Savienība (ES) svētdien paudusi "pilnīgu solidaritāti" Amerikas Savienotajām Valstīm un Lielbritānijai pēc to veiktajiem triecieniem pret Afganistānā valdošo islama kustību "Taleban", kura dod patvērumu starptautiskajā terorisma sponsoram Osamam bin Ladenam.

ES darīšot visu nepieciešamo, lai humanitārā palīdzība, pārtika un medicīniskās līdzekļi tiktu nosūtīti Afganistānas iedzīvotājiem, svētdienas vakarā apgalvojis Beļģijas premjerministrs Gijs Verhofštats, ziņo LETA.

Arī Eiropas Komisijas prezidents Romano Prodi svētdien paudis stingru atbalstu ASV operācijai.

Francijas prezidents Žaks Širaks paudis savu atbalstu, paziņojot, ka Francija piedalīsies militārajās operācijās Afganistānā. “Patlaban Francijas kuģi jau ir saistīti ar operāciju. Pēdējās dienās ASV lūdza mūsu militāru līdzdalību. Solidaritātes un atbildības garā mēs savu daļu paveiksim," sacīja Francijas prezidents.

Ķīna savā attieksmē pret ASV triecieniem Afganistānā ir piesardzīgāka. Ķīnas Ārlietu ministrija pirmdien paudusi cerību, ka "svarīgie militārie triecieni pret terorismu tiks mērķēti uz specifiskiem objektiem, lai izvairītos no nevainīgu civiliedzīvotāju upuriem", ziņo LETA.

Ministrija paziņoja, ka Ķīna pretojas jebkādas formas terorismam un atbalsta ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas un ANO Drošības padomi tās akcijās pret terorismu.

Ķīna pauda cerību, ka miers tiks atjaunots, "cik ātri vien iespējams".

Arī Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons solījis ASV savas valsts "visu iespējamo palīdzību" ASV triecieniem pret Afganistānu, kas ir vērsti pret islāma kaujinieku Osamu bin Ladenu.

"Izraēla palīdz un palīdzēs, bet nepiedalās karā," teikts paziņojumā, neprecizējot šīs palīdzības veidu.

Šarona biroja paziņojumā uzsvērts, ka ir veikti visi nepieciešamie pasākumi, lai garantētu Izraēlas iedzīvotāju drošību.

Atbalstu ASV paudusi arī Krievija. Krievijas Ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, kurā atbalsta ASV un Lielbritānijas militāros triecienus Afganistānai, kas sākās svētdienas vakarā, informē BNS.

Krievija uzskata, ka "teroristiem, lai kur tie atrastos - Afganistānā, Čečenijā, Tuvajos Austrumos vai Balkānos - ir jāzina, ka viņus sasniegs taisnīga tiesa", teikts Krievijas ĀM paziņojumā.

Tajā uzsvērts, ka Krievija tikusi informēta par gaidāmo militāro triecienu sākumu.

Maskava "sniedz un sniegs palīdzību starptautiski atzītajai Afganistānas valdībai un tās bruņotajiem spēkiem. Tas pilnīgi attiecas arī uz humāno palīdzību, kuru mēs jau sniedzam afgāņu tautai," teikts paziņojumā.

Nosodījumu ASV izteikušas Malaizija un Irāka. Malaizijas premjerministrs Mahathirs Mohamads pirmdien nosodīja ASV un Lielbritānijas triecienus Afganistānā un paziņoja, ka tajos ies bojā nevainīgi cilvēki, raksta BNS.

Malaizija, kur divas trešdaļas no 23 miljoniem iedzīvotāju ir musulmaņi, ir paudusi atbalstu ASV karam pret terorismu, bet ne uzbrukumam pret Afganistānā valdošo grupējumu "Taleban".

"Teroristi var aizbēgt. Pat ja viņi tiktu nogalināti vai sagūstīti, .. nav garantijas, ka ar terorismu nenodarbosies citi," sacīja premjerministrs.

Irākas prezidents Sadams Huseins izteicis nosodījumu ASV un Lielbritānijas militārajiem triecieniem Afganistānai un uzskata, ka tie ir pretrunā starptautiskajām tiesībām, ziņoja Irākas valsts televīzija.

"Īstenticīgie var tikai nosodīt šādu aktu, ne tikai tāpēc, ka Amerika to veikusi pret musulmaņu tautu, bet arī tādēļ, ka tā ir agresija, kas ir pretrunā starptautiskajām tiesībām," teikts paziņojumā, kas valsts televīzijā tika nolasīts pēc Irākas augstāko amatpersonu sanāksmes, kuru vadīja Sadams Huseins.

Pati amerikāņu nācija izteikusi gandrīz vienprātīgu atbalstu ASV triecieniem Afganistānā. Kā liecina pirmdien publicēti jaunas aptaujas rezultāti, 94 procenti amerikāņu atbalsta ASV un Lielbritānijas aviācijas triecienus pret teroristu objektiem Afganistānā, lai gan daudzi uzskata tos par ilgstoša kara sākumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!