Vismaz 118 cilvēki gājuši bojā Skandināvijas aviosabiedrības SAS lainera MD-87 sadursmē ar nelielu lidmašīnu "Cessna" Milānas Linates lidostā pirmdien, paziņoja Itālijas transporta ministrs Pjetro Lunardi.
Sadursme notika, kad SAS SK 686.reisa laineris gatavojās pacelties gaisā lidojumam uz Kopenhāgenu un mēģināja izvairīties no sadursmes ar otru lidmašīnu, veicot pēkšņu manevru. Sadursmi neizdevās novērst un laineris pēc tās ietriecās kādā lidostas bagāžas apstrādes ēkā un aizdegās.

Katastrofā dzīvību zaudēja visi 104 SAS lidmašīnas pasažieri un seši apkalpes locekļi, kā arī četri cilvēki, kas atradās lidmašīnā "Cessna", kura pieder kādai Vācijas firmai. Dzīvību zaudējuši arī četri lidostas darbinieki. Vēl četri lidostas darbinieki ir ievainoti.

Pēc Lunardi teiktā, 56 pasažieri bija Itālijas pilsoņi, bet 48 - citu valstu pilsoņi. Daudzi esot bijuši no Zviedrijas.

Osvaldo Gammino, kurš vada asociāciju, kurā apvienojušās kompānijas, kas izmanto Linates lidostu, paziņoja, ka brīdī, kad notika lidmašīnu sadursme lidostā nedarbojās radars, jo tas bija pirms trijām dienām noņemts tehniskajai apkopei. Šo radaru parasti izmantoja sliktos laika apstākļos, lai sekotu lidmašīnu kustībai uz skrejceļiem.

Gandrīz noteikti var apgalvot, ka sadursmi, pēc kuras izcēlās ugunsgrēks, izraisīja cilvēka kļūda un biezā migla, paziņoja Itālijas iekšlietu ministrija.

"Cilvēka pieļauta kļūda bija.. bet lidostā bija ļoti bieza migla, kas arī, šķiet, bija viens no katastrofas iemesliem," aģentūrai "Reuters" teica Itālijas iekšlietu ministrs Klaudio Skajola.

"Nelielā lidmašīna neatradās tur, kur tai vajadzēja būt, kad tajā ietriecās [SAS lidmašīna]. Migla bija ļoti bieza un varēja radīt neskaidrību," piebilda Skajola.

Lidmašīna "Cessna", kurā atradās divi vācu piloti un pasažieri no Itālijas, bija gatava pacelties, lai dotos uz Parīzi, bet tā nedevās uz pacelšanās vietu pa gaisa satiksmes kontroles ierādīto ceļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!