Lietuvas prezidents Valds Adamkus pieprasījis izsvītrot no valsts investīciju programmas miljoniem litu lielus līdzekļus, kas paredzēti prezidenta pils tālākai restaurācijai un prezidenta jaunās mājas celtniecībai prestižā rajonā, kurā viņam paredzēts dzīvot pēc prezidenta amata atstāšanas, paziņoja prezidenta preses sekretāre.
Prezidenta preses sekretāres Violetas Gaižauskaites paziņojumā teikts, ka šis "kategoriskais" prezidenta lēmums ceturtdien darīts zināms valdībai.

"Valds Adamkus ar savu politiskās uzticības komandu nāca strādāt valsts labā, nevis būvēt prezidenta pili vai rezidenci Turnišķē," teikts Gaižauskaites preses relīzē.

Prezidents ir pārliecināts, ka prezidenta administrācijas saimnieciskās lietas pārzinošās kancelejas un valdības piešķirtajiem līdzekļiem ir jābūt galvenokārt atkarīgiem no patiesajām valsts iespējām un sabiedrības galvenajām vajadzībām, teikts paziņojumā.

Tālāk prezidenta preses sekretāre paziņo, ka prezidentam nav pieņemams tāds līdzekļu sadalījums investīcijām, kas neievēro patiesās vajadzības.

Trešdien Lietuvas valdība apstiprināja valsts investīciju programmu no 2002.gada līdz 2004.gadam, kas tagad ir jāapstiprina Seimam. Programmas projektā prezidenta pils ansambļa restaurācijai paredzēts piešķirt 4 miljonus litu (640 000 latu) un 500 000 litu (80 000 latu) - prezidenta jaunās mājas celtniecībai.

Adamkus prezidenta pilnvaras beigsies 2003.gada februārī. Viņš nav paziņojis, vai balotēsies arī otrajam pilnvaru termiņam.

Saskaņā ar Lietuvas likumdošanu, ja prezidentu neizvirza otrajam termiņam, tad par valsts līdzekļiem viņiem pienākas dzīvesvieta ar apsardzi un apkalpotājiem.

Pašreizējais Lietuvas premjerministrs Alģirds Brazausks saņēma māju prestižajā Turnišķes rajonā, kad beidzās viņa prezidenta pilnvaras 1998.gadā.

Pašlaik Adamkus dzīvo prezidenta rezidencē Turnišķē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!