Lietuvas premjerministrs Ģedimins Ķirķils paudis viedokli, ka valstī notiekošais skolotāju streiks vērtējams kā atsevišķu personu un partiju ambīciju uzkurinātas jukas, un izteicies, ka dažiem streikotājiem "pabadoties būtu gluži veselīgi", piektdien raksta avīze "Lietuvos žinios".
Ceturtdien notikušajā ceremonijā, kuras laikā tika godalgoti Lietuvas labākie skolotāji, valdīja svētku noskaņa un streika tematika netika skarta, bet vēlākajās sarunās premjers atsaucās uz dažu "ārvalstu vēstnieku" it kā pausto izbrīnu par streikojošo Lietuvas skolotāju pretenzijām.

Viņš nosauca par dīvainu Lietuvas Izglītības darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Aleksa Bruža aicinājumu atsaukt valdības apstiprināto pakāpeniskas pedagogu algu paaugstināšanas stratēģiju tuvākajiem četriem gadiem. "Jebkurā gadījumā skolotāju situācija šobrīd ir labāka nekā agrāk - īpaši, ņemot vērā, ka tiek pieļauts vēlāk atkal rīkot sarunas," piebilda Ķirķils.

Pēc premjera teiktā, ja algas tiktu paaugstinātas tagad, tas sekmētu inflāciju, bet streikotāju solījums badoties pie valdības ēkas viņaprāt skaidrojams ar atsevišķu personu un partiju ambīcijām. "Dažiem pabadoties būtu gluži veselīgi. Lietuvā rezidējošie ārvalstu vēstnieki ir pārsteigti, ka skolotāji streiko pēc algu paaugstināšanas," izteicās Ķirķils, kā vienu no iespējamajām neapmierinātības kurinātājām minēdams liberāldemokrātu partiju.

Ja valdības pieņemtā stratēģija tiks īstenota, 2011. gadā skolotāju bruto algām būtu jāsasniedz 4113 liti (839 lati) mēnesī. Šīs programmas īstenošanai no 2009. līdz 2011. gadam valsts budžetā papildus vajadzētu atvēlēt divus miljardus litu (408 miljonus latu).

Tomēr šī vienošanās neapmierina visus skolotājus - daļa sašķēlušās Lietuvas Izglītības darbinieku arodorganizācijas pieprasa algas jau šogad palielināt par 50% un pirmdien sāka beztermiņa streikus.

Decembrī valdība nolēma skolotājiem algas no šā gada sākuma palielināt par 15%, tas ir, par 11,3%, tāpat kā pārējiem budžeta iestādēs strādājošajiem, un vēl par 3,7% - kā pedagoģijas nozares darbiniekiem. Sākot no septembra, skolotāju algas tiks paaugstinātas vēl par 14,5%.

Prēmijas labākajiem Lietuvas skolotājiem tiek piešķirtas no 1998. gada, un līdz šim tās saņēmuši kopumā 52 pedagogi. Šogad prēmijām bija atvēlēti 16 000 liti (3264 lati).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!