Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs ceturtdien paziņoja, ka Ķīna un tās sabiedrotie Vidusāzijā "vienoti" atbalstījuši Krievijas rīcību Gruzijā un tam esot jābūt "nopietnam signālam" Rietumiem.
"Es esmu pārliecināts, ka Šanhajas sadarbības organizācijas dalībvalstu vienotajai nostājai būs starptautiska atbalss," organizācijas sanāksmē Tadžikistānas galvaspilsētā Dušanbe pavēstīja Medvedevs. "Un es ceru, ka tas kalpos par nopietnu signālu tiem, kuri mēģina melno pārvērst par balto un attaisnot agresiju."

Šanhajas sadarbības organizācijā ietilpst Krievija, Ķīna, Kazahstāna, Kirgīzija, Tadžikistāna un Uzbekistāna.

Tiesa, Ķīna pirms samita izteica "satraukumu" par Krievijas konfliktu ar Gruziju pēc Maskavas lēmuma atzīt Gruzijas separātisko reģionu Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību.

"Ķīna pauž satraukumu par jaunākajām izmaiņām Dienvidosetijā un Abhāzijā," pavēstīja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Cjiņs Ganss. "Mēs saprotam Dienvidosetijas un Abhāzijas sarežģīto vēsturi un realitāti. Tajā pat laikā, atspoguļojot Ķīnas konsekvento nostāju šādos jautājumos, mēs ceram, ka visas puses var pienācīgi atrisināt jautājumu ar dialogu un konsultācijām."

Ķīna jau sen cenšas izveidot ciešākas diplomātiskās attiecības un sadarbību enerģētikas jomā ar Krieviju un līdz šim bija izvairījusies no skaļas Krievijas un Gruzijas konflikta komentēšanas. Taču strīdu dēļ par Taivānu un citiem reģioniem Pekina ir arī pret valstu sadalīšanos mazākos reģionos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!