Ukrainas radioteleskops ceturtdien nosūtīja izplatījumā aptuveni 500 fotogrāfijas, zīmējumus un teksta vēstījumus, cerot, ka tie kosmosā sasniegs kādas saprātīgas būtnes.
Vēstījumus citplanētiešiem sagatavoja sabiedriskās komunikācijas vietnes "Bebe" lietotāji, kas varēja piedalīties īpašā konkursā, kurā tika izraudzīti labākie vēstījumi.

"Bebe" lietotāji citplanētiešiem vēlējās pastāstīt par visdažādākajām lietām, sākot no vides jautājumiem, politikas, miera uz Zemes līdz attiecībām ģimenē un stāstiem par pirmo skūpstu.

Atlasītie vēstījumi pārveidoti binārā formātā un ceturtdienas rītā noraidīti ar Ukrainas Nacionālās kosmosa aģentūras radioteleskopu RT-70, kas parasti tiek izmantots asteroīdu pētīšanai.

Dati tika pārraidīti pulksten 9:00 pēc Latvijas laika. 1,7 sekundēs vēstījums bija aiz Mēness, bet nepilnu septiņu stundu laikā tas atstās mūsu Saules sistēmu.

Par sūtījuma mērķi izraudzīta planēta "Gliese 581C", kas atrodas 19,9 gaismas gadu jeb 188 triljonu kilometru attālumā Svaru zvaigznājā un tiek uzskatīta par potenciāli piemērotu dzīvībai.

Sagaidāms, ka vēstījums planētu varētu sasniegt 2029. gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!