Maskava var atteikties no plāniem dislocēt Kaļiņingradas apgabalā raķešu kompleksus "Iskander", ja jaunievēlētais ASV prezidents Baraks Obama no savas puses atteiksies no plāniem izvietot Austrumeiropā pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus, paziņojis Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs.
Intervijā, kas ceturtdien publicēta Francijas laikrakstā "Figaro", viņš izteicies, ka Maskavai nav bijis citas izvēles, kā vien reaģēt uz ASV ieceri izveidot Krievijas robežu tuvumā raķešu un radarsistēmu tīklu.

Savā pirmajā gadskārtējā runā par stāvokli valstī Medvedevs pagājušajā nedēļā uzsvēra, ka Maskava, atbildot uz ASV plāniem izvietot Eiropā pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus, Kaļiņingradas apgabalā "vajadzības gadījumā" dislocēs raķešu kompleksus "Iskander". Pēc viņa teiktā, Krievija elektroniski bloķēs pretraķešu aizsardzības sistēmas elementus un ir atteikusies no plāniem atsaukt trīs raķešu pulku dežūras.

Vašingtona paudusi nožēlu par šo Maskavas lēmumu.

"Tomēr mēs esam gatavi vispār atteikties no lēmuma izvietot Kaļiņingradā raķetes, ja jaunā ASV administrācija vēlreiz izanalizēs visas sekas, [kādas var būt] attiecīgajiem lēmumiem par raķešu un radaru izvietošanu, - arī to, cik šie līdzekļi ir adekvāti, lai reaģētu uz tā dēvēto neprognozējamo valstu draudiem," paziņojis Krievijas prezidents.

"Pirmā reakcija no ASV jaunās administrācijas puses dod pamatu cerībām. (..) Mēs esam gatavi uz "nulles variantu". Vēl vairāk - mēs esam gatavi pat turpināt darbu pie globālās aizsardzības idejas, kurā iesaistītos gan ASV, gan Eiropas Savienības (ES) valstis, gan Krievijas Federācija," viņš piebildis.

Medvedevs arī norādījis, ka viņam ar Obamu bijusi "ļoti laba telefona saruna" un drīzumā viņš gatavojas tikties ar jaunievēlēto ASV līderi klātienē.

"Ceru, ka ar jauno [ASV] administrāciju mums izdosies izveidot normālas, pilnvērtīgas partnerattiecības un dažos sarežģītos jautājumos mēs varēsim atrast risinājumus tajās situācijās, kur ar mūsu pašreizējiem kolēģiem tas nav izdevies," izteicies Krievijas prezidents.

Maskava kategoriski iebilst pret ASV plāniem uzstādīt pretraķešu vairogu NATO valstīs Austrumeiropā. Vašingtona plāno izvietot radaru staciju Čehijā un pārtvērējraķešu bateriju Polijā, kas palīdzētu aizsargāties pret raķešu triecienu no tādām neprognozējamām valstīm kā Ziemeļkoreja vai Irāna.

Daļa vairoga elementu jau izvietota Amerikas Savienotajās Valstīs, Lielbritānijā un Grenlandē. Plānots, ka sistēmai jāsāk pilnībā darboties 2011.-2012.gadā.


Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!