Sadursmes starp policiju un jauniešiem Atēnu centrā turpinās arī ceturtdien, ievadot Grieķijā sesto grautiņu dienu.
Tikmēr abiem policistiem, kas tiek vainoti kāda pusaudža nāvē, kura kalpoja par detonatoru plašajām nekārtībām, izvirzītas oficiālas apsūdzības.

Aptuveni 40 jaunieši ar akmeņiem apmētāja policistus pie politehniskās koledžas, bet likumsargi mēģināja viņus nomierināt, izmantojot asaru gāzi. Trīs personas tika aizturētas.

Trešdien Grieķiju pārņēma vēl dziļāks haoss, jo pusaudža nāves izraisītajām nekārtībām pievienojās arodbiedrību izsludinātais vispārējais streiks.

Neskatoties uz premjerministra Kosta Karamanla solījumiem atjaunot kārtību, demonstranti pie parlamenta ēkas atkal iesaistījās sadursmēs ar policiju, kamēr streika dēļ apturēti gan ienākošie, gan izejošie avioreisi, kā arī slēgtas bankas, skolas un daļēji arī slimnīcas.

Lai gan ballistiskās ekspertīzes sākotnējais slēdziens liecina, ka 15 gadīgais zēns miris no rikošetā lidojošas lodes, kaislības tikai pieņēmušās spēkā.

Abu pusaudža nāvē apsūdzēto policistu advokāts pirms preses konferences tika apmētās ar degbumbām, un policija ziņo, ka šajā incidentā vainojami bojāgājušā zēna draugi.

Vienam no policistiem tika izvirzīta apsūdzība apzinātā slepkavībā un dienesta ieroča nelikumīgā izmantošanā, un Atēnu tiesa viņam piemēroja apcietinājumu. Arī otrs policists, kurš apsūdzēts tikai līdzdalībā, paliks apcietinājumā.

Apzinātajā slepkavībā apsūdzētais policists tiesai apgalvoja, ka rīkojies pašaizsardzības nolūkā, jo aptuveni 30 cilvēku liela jauniešu grupa, kuras vidū bijis arī sašautais Aleksandrs Grigoropuls, sākusi policistus apmētāt ar degbumbām un citiem priekšmetiem, vienlaikus izkliedzot draudus likumsargus nogalināt.

Likumsargi apgalvo, ka izdarījuši tikai brīdinājuma šāvienus - divus gaisā un vienu pret zemi. Pusaudzi esot nogalinājusi lode, kura sākotnēji atsitusies pret bruģi.

Arī tiesu medicīnas eksperti un neatkarīgie mediķi, kurus nolīgusi bojāgājušā pusaudža ģimene, atzinuši, ka lode "ir nedaudz deformēta", kas liecina, ka tā pirms ietriekšanās 15 gadus vecā zēna krūtīs "skārusi cietu virsmu".

Tikmēr Grieķijas galvaspilsētā turpinājās sadursmes starp protestētājiem un policiju, un kāds sadursmju laikā cietis jaunietis nogādāts slimnīcā. Hospitalizēta arī kāda sieviete, kura guvusi ievainojumus nekārtībās pie parlamenta ēkas.

Ziņas par grautiņiem pienāk arī no Solonikiem, kur izdemolēti vairāk nekā 80 veikali un 14 bankas.

Ceturtdienas vakarā Atēnās paredzēta kārtējā studentu demonstrācija.

Protesti sākušies arī ārvalstīs.

Turcijā aptuveni desmit kreisi noskaņoti aktīvisti ar sarkanu krāsu apšļākuši Grieķijas konsulātu Stambulā. Ar degbumbām apmētātas Grieķijas vēstniecības arī Maskavā un Romā.

Spānijā starp demonstrantiem un policiju izcēlušās sadursmes, un nekārtību laikā Madridē un Barselonā vairāki policisti guvuši ievainojumus, bet 11 protestētāji arestēti.

Arī Kopenhāgenā aizturēti 32 protestētāji, kad dauzoņas, kas pauda atbalstu grautiņu rīkotājiem Grieķijā, kļuva vardarbīgi.

Tikmēr Atēnu Tirdzniecības un rūpniecības kamera vēsta, ka grautiņos cietuši 435 uzņēmumi, no kuriem 37 pilnībā iznīcināti.

Uzstājoties ar uzrunu televīzijā, Karamanlis cietušajiem uzņēmējiem solīja līdz 10 000 eiro lielas kompensācijas, kā arī nodokļu iesaldēšanu un valdības garantētus aizdevumus izpostītā īpašuma atjaunošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!