Kosova otrdien svin neatkarības pirmo gadadienu, taču svētkus draud aptumšot joprojām nerimstošā starpetniskā spriedze.

"Mēs aicinām pilsoņus uz piedienīgām, nopietnām un, protams, miermīlīgām svinībām," svētku priekšvakarā uzsvēra Kosovas premjerministra vietnieks Rame Manajs. "Kosovas valdība un Kosovas institūcijas veikušas visus nepieciešamos pasākumus visu ar neatkarības pirmo gadadienu saistīto svinību drošībai," viņš teica.

Etnisko albāņu kontrolētais parlaments Prištinā 2008. gada 17. februārī vienpusēji pasludināja Kosovas neatkarību, un līdz šim bijušās Serbijas provinces neatkarību atzinušas jau 54 valstis, tostarp ASV, Japāna un gandrīz visas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis.

Tikmēr Serbija, kuru atbalsta Krievija un Ķīna, kategoriski atsakās atzīt Kosovas neatkarību, norādot, ka tās vienpusējā pasludināšana ir starptautisko tiesību pārkāpums.

Priekam par neatkarību no Serbijas mijoties ar skarbo jaunās valsts veidošanas realitāti, Prištinas valdība izšķīrusies aprobežoties ar visai pieticīgu svinību programmu.

No rīta notiks Kosovas parlamenta īpašā sēde, kam sekos dažādi svētku pasākumi ielās. Vakarā notiks koncerts, uz kuru aicinātas augstākās amatpersonas un citas prominences, bet diena noslēgsies ar krāšņu uguņošanu.

Tikmēr Serbijas likumdevēji gatavojas doties uz Kosovas serbu apdzīvoto Zvečanas municipalitāti, kur notiks serbu izveidotā parlamenta sēde.

Manajs uzsvēra, ka Prištinas valdība veikusi visus nepieciešamos pasākumus, lai garantētu drošību.

"Ikviena iespējamā provokācija, kas varētu notikt ap Kosovu, konkrēti es domāju [Kosovas] ziemeļu daļu, saņems Kosovas policijas pretsparu," norādīja premjera vietnieks.

Aptuveni 90% no divus miljonus lielā Kosovas iedzīvotāju kopskaita sastāda etniskie albāņi. Serbi, kuru skaits šobrīd vairs tikai nedaudz pārsniedz 100 000, pārsvarā dzīvo valsts ziemeļu daļā pie robežas ar Serbiju.

Vislielākā spriedze pirmajā Kosovas neatkarības gadā bija vērojama etniski sašķeltajā Mitrovicas pilsētā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!