Trešdaļa Krievijas ieroču ražotāju ir uz bankrota sliekšņa un nozare meklē aizdevumus Rietumos, jo vietējie kredīti ir nepieejami dārgi, trešdien paziņoja valsts korporācijas "Rostehnologiji" vadītājs Sergejs Čemezovs.
"Tikai 36% militārā rūpnieciskā kompleksa stratēģisko organizāciju finansiālo un ekonomisko stāvokli var uzskatīt par stabilu," deputātiem paziņoja Čemezovs. "Aptuveni 30% organizāciju ir bankrota pazīmes."

Viņš piebilda, ka aptuveni puse uzņēmumu munīcijas un sprāgstvielu nozarē izskatās pēc "potenciāliem bankrotiem". "Diemžēl pēdējos četros mēnešos situācija ir tikai pasliktinājusies," sacīja Čemezovs.

Pēc viņa teiktā, Krievijas banku piedāvātie kredītprocenti ir krietni par lielu un viņš risina sarunas ar Rietumu bankām.

"Kredīti ir vissāpīgākā tēma. Ar tik augstiem kredītprocentiem mēs vienkārši neesam spējīgi attīstīt ražošanu," norādīja Čemezovs. "Galu galā mums būs jāaizņemas Rietumos, un mēs risinām sarunas, jo kredītu cena tur ir daudz mazāka, vairākas reizes mazāka."

Krievijas vicepremjers, bijušais aizsardzības ministrs Sergejs Ivanovs deputātiem paziņoja, ka pieprasījums dažās nozarēs samazinājies pat par 50% līdz 70%. "Pašreizējo situāciju ražošanā mēs varam raksturot kā pieprasījuma krīzi," viņš sacīja.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs februāra sākumā pavēstīja, ka Krievijas bruņojuma eksports 2008.gadā sasniedzis rekordapjomus un uz ārzemēm pārdoti ieroči 8,35 miljardu dolāru (4,6 miljardu latu) vērtībā. Taču nozares eksperti jau sen brīdina, ka ir vajadzīgas ievērojamas investīcijas pētniecībā un ražošanas jaudās.

Čemezovs laikā, kad Vladimirs Putins bija prezidents, kļuva par vienu no ietekmīgākajām biznesa figūrām Krievijā, izveidojot valstij piederošu impēriju, kurā ietilpst pasaulē lielākais titāna ražotājs "VSMPO-Avisma", Krievijas lielākais autoražotājs "AvtoVAZ" un viens no pasaules lielākajiem ieroču eksportētājiem "Rosoboronexport".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!