Lietuvas valdības pārstāve vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar lūgumu atļaut Lietuvai kā trešajai pusei iesaistīties lietas "Kononovs pret Latviju" izskatīšanā, piektdien vēsta delfi.lt.

Lietuva vēlas tiesā sniegt savu atzinumu par vēsturiskajiem notikumiem ir to juridisko novērtējumu.

Šajā lietā no paša sākuma kā trešā puse piedalījusies Krievija.

2008. gada 24. jūlijā ECT pasludināja spriedumu lietā "Kononovs pret Latviju" ar četrām balsīm pret trijām atzīstot pārkāpumu un piespriežot iesniedzējam kompensāciju morālā kaitējuma atlīdzībai 30 000 eiro apmērā.

Sūdzību Tiesā Kononovs iesniedza 2004. gadā, uzskatot, ka viņš Latvijā ticis notiesāts par nodarījumiem, par kuriem to izdarīšanas brīdī nebija paredzēta kriminālatbildība ne starptautiskajos, ne nacionālajos tiesību aktos.

2008. gada 14. oktobra Ministru kabineta sēdē tika nolemts spriedumu pārsūdzēt Tiesas Lielajā palātā saskaņā ar Konvenciju.

Kā ziņots, Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta 2004. gada 30. aprīlī atzina Kononovu par vainīgu kara nozieguma izdarīšanā - viņa vadītā partizānu grupa 1944. gadā Mazo Batu ciemā nežēlīgi nogalināja vairākus civiliedzīvotājus un nodedzināja viņu mājas.

Kononovs tika arestēts 1998. gadā un atradās apcietinājumā līdz 2000. gadam, kad notiesāts, piespriežot pusotru gadu ilgu cietumsodu. Pēc sprieduma pasludināšanas viņš atbrīvots, jo piespriesto soda termiņu bija jau izcietis pirmstiesas apcietinājuma laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!