Pēc failu apmaiņas vietnes "The Pirate Bay" vadītāju notiesāšanas strauji pieaug Zviedrijas Pirātu partijas biedru skaits, dodot tās līderiem cerības uz panākumiem vēlēšanās.
Partija ar 20 kandidātiem ir iesaistījusies Eiropas Parlamenta (EP) priekšvēlēšanu kampaņā. Tās mērķis ir radikāli reformēt autortiesības un likvidēt patentus.

Dažu dienu laikā pēc "The Pirate Bay" vadītāju notiesāšanas partijas biedru skaits pieaudzis no 14 711 līdz 36 624.

Partijas līderis Riks Falkvinge paziņoja, ka "pēc biedru skaita mēs tagad esam ceturtā lielākā partija Zviedrijā".

"Ja nobalsos ikviens, kurš ir dusmīgs par spriedumu "The Pirate Bay" lietā, mēs iegūsim vismaz vienu EP deputātu," sacīja Falkvinge.

Pēc viņa teiktā, partijai ir atbalsts ne tikai jauniešu vidū, bet arī "starp ievērojami vecākiem cilvēkiem, kuri saka, ka "vienreiz pietiek"".

"Viņi redz, kā šie likumi nepieņemamā veidā grauj pilsonisko brīvību," sacīja Falkvinge.

Partijas biedru skaits, kas ir jaunāki par 25 gadiem un vecāki, sadalās apmēram līdzvērtīgi, viņš norādīja. Taču tās jaunatnes daļa ir krietni lielāka nekā jebkurai citai Zviedrijas partijai.

Partijas programmā ir tikai trīs punkti: "Fundamentāli reformēt autortiesību likumu, atbrīvoties no patentu sistēmas un nodrošināt, ka tiek cienītas cilvēka tiesības uz privātumu."

Falkvinge sacīja, ka partija tiek pilnībā finansēta ar privātiem ziedojumiem, kas parasti ir 100 kronas (6,37 lati).

Jau ziņots, ka 17.aprīlī The Pirate Bay" vadītājiem - Frederikam Neijam, Godfridam Svartholmam, Pēteram Sundem un Karlam Lundstrēmam - Stokholmas tiesa par autortiesību pārkāpumiem piesprieda gadu ilgu cietumsodu. Viņiem arī būs jāatlīdzina nelikumīgas lejupielādēšanas dēļ radušies zaudējumi 30 miljonu Zviedrijas kronu (1,9 miljonu latu) apmērā.

2003.gadā izveidotā vietne "The Pirate Bay" ļauj tās lietotājiem ar torrenta tehnoloģijas palīdzību savstarpēji apmainīties ar dažādiem failiem, kas pārsvarā ir ar autortiesībām aizsargāti mūzikas, filmu, programmu vai datorspēļu faili.

Apmaiņas materiāli neatrodas uz pašas vietnes serveriem. Tīmekļa vietnei visā pasaulē esot 22 miljoni lietotāju, un tā pelna ar interneta reklāmām, pēc prokuratūras datiem, ap 10 miljoniem kronu (645 000 latu) gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!