Lai gan Vašingtona tikko noraidījusi bažas, ka ASV varētu atteikties no nodoma izvietot Polijā un Čehijā pretraķešu aizsardzības objektus, Polijas laikraksts "Nasz Dziennik" piektdien apgalvo, ka šāds lēmums jau pieņemts.

"Būtībā jautājums jau izlemts," raksta avīze. "Vēl norisinās sarunas politiķu un ekspertu līmenī, bet ASV interesējas par divām citām [pretraķešu aizsardzības objektu dislokācijas] vietām - vai nu pašā Irānas tuvumā, vai Eiropas dienviddaļā." Jau vasarā amerikāņi beigs pārskatīt ar šādu projektu saistītos dokumentus, un jūlijā paredzēta Amerikas un Krievijas izlūkdienestu ekspertu tikšanās, kurā domāts apspriest Irānas draudu problēmu un salīdzināt abu pušu savāktos datus.

Polijas analītiķi raizējas, ka Krievija varētu atbalstīt amerikāņu lēmumu, atļaujot izveidot šajā Eiropas daļā buferjoslu starp Austrumiem un Rietumiem, norāda avīze.

Kā ziņots, Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis trešdien žurnālistiem pavēstīja, ka ASV noraidījušas pieņēmumus, ka Vašingtona savos centienos uzlabot attiecības ar Maskavu varētu atteikties no plāniem izvietot Polijā pretraķešu aizsardzības vairoga daļu.

Pēc tikšanās ar ASV Valsts departamenta pārstāvi Stīvenu Mallu, kas viņu informēja par tikko aizvadīto ASV un Krievijas prezidentu Baraka Obamas un Dmitrija Medvedeva tikšanos, Sikorskis izteicās, ka saņēmis "labas ziņas" un Polija atguvusi pārliecību, ka "lēmumu pieņems ASV un tās sabiedrotās - Polija un Čehija, nevis trešās puses".

Vašingtona un Varšava 2008.gadā pēc vairāk nekā gadu ilgām sarunām panāca vienošanos par to, ka ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas ietvaros Polijā tiks izvietotas 10 tāla darbības rādiusa pārtvērējraķetes.

Par šo plānu dedzīgi iestājās toreizējā prezidenta Džordža Buša administrācija, savukārt Obama pretraķešu aizsardzības vairoga jautājumu pārskatījis, raisot Čehijas un Polijas bažas, tomēr uzsvēris, ka Vašingtona turpinās plāna īstenošanu, ņemot vērā pastāvošos Irānas raķešu draudus.

"Mēs esam strikti koncentrējušies, pirmkārt, uz draudiem, kādi pastāv mūsu sabiedrotajiem un mums pašiem, otrkārt, uz to, kā uz tiem vislabāk atbildēt, un, treškārt, uz to, kā to paveikt pēc iespējas efektīvāk ekonomiskajā ziņā," tiekoties ar Sikorski, uzsvēra Malls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!