Spānijas ārlietu ministrs Migels Anhels Moratinoss otrdien ieradās vizītē Gibraltārā.

Šī ir vēsturiska vizīte, jo tas ir pirmais gadījums, kad Madrides valdības loceklis apmeklē Gibraltāru, kopš klintsragu pirms trim gadsimtiem sagrāba Lielbritānija.

Spānijas un britu kolonijas robežu Moratinoss šķērsoja plkst.13.55 (plkst.14.55 pēc Latvijas laika), lai tiktos ar savu Lielbritānijas kolēģi Deividu Milibendu un Gibraltāra premjerministru Pīteru Karuanu.

Plkst.16.00 ir paredzēta kopīga preses konference, kuras laikā tiek sagaidīts paziņojums par ciešāku sadarbību finansēs, jūrniecībā un tieslietās.

Otrdienas tikšanās notiek tā sauktā trīspusējā foruma ietvaros. Šajā sarunu formātā puses cenšas izvairīties no suverenitātes jautājuma, pievēršoties tām problēmām, kas tieši skar teritorijas iedzīvotāju intereses.

Gibraltārā šobrīd dzīvo aptuveni 30 000 cilvēku.

Vēsturiski Gibraltārs bijis spriedzes avots Londonas un Madrides attiecībās, kopš 1704.gadā stratēģiski svarīgo teritoriju pie ieejas Vidusjūrā sagrāba britu spēki.

1713.gadā saskaņā ar Utrehtas līgumu Spānija oficiāli nodeva Gibraltāru Lielbritānijas valdījumā, taču pastāvīgi uzstājusi, ka šai teritorijai jāatgriežas Madrides suverenitātē.

Tomēr Londona norāda, ka tā neatteiksies no suverenitātes Gibraltārā pret strīdīgās teritorijas iedzīvotāju gribu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!