Mjanmu svētdien atstājis tur no apcietinājuma atbrīvotais amerikānis Džons Jeto, kuru varasiestādes bija arestējušas par to, ka viņš maijā peldus bija devies pie demokrātiskās opozīcijas līderes Aunas San Su Čži, pārkāpjot viņas mājas aresta nosacījumus, pavēstīja vietējās amatpersonas.

Armijas lidmašīnā kopā ar atbrīvoto amerikāni Mjanmu atstāja arī ASV senators Džims Vebs, kurš sarunās ar militārās huntas vadību bija panācis Jeto atsvabināšanu.

"Armijas lidmašīna ar Jeto kungu un Veba kungu ir izlidojusi no Jangonas lidostas, "apliecināja amatpersona.

Jeto, kurš 3.maijā peldus bija devies pāri ezeram uz Aunas San Su Čži rezidenci un tur uzturējies divas dienas, tiesa piesprieda septiņus gadus cietumā un katorgas darbus, atzīstot viņu par vainīgu, ka viņš nelegāli iekļuvis aizliegtajā zonā, peldējis neatļautā vietā un pārkāpis imigrācijas noteikumus.

Tomēr Jeto soda mērs tika mainīts, kad uz sarunām ar huntas vadību ieradās senators Vebs.

Jeto "cietumsods tika samazināts uz trīsarpus gadiem un tad aizstāts ar nosacītu sodu", norādīja huntas amatpersona.

Savukārt Aunai San Su Čži tiesa amerikāņa apciemojuma dēļ tiesa piesprieda trīs gadu cietumsodu un katorgas darbus, taču valdošā hunta sodu aizstājusi ar 18 mēnešus ilgu mājas arestu.

Ar savu negaidīto ierašanos pie opozīcijas līderes 3.maijā Jeto pārkāpa viņai iepriekš piespriestā mājas aresta nosacījumus. Tā termiņš beidzās 27.maijā.

Aunas San Su Čži atkātota notiesāšana izsaukusi asu pasaules līderu nosodījumu.

ANO Drošības padome ceturtdien pauda "nopietnu satraukumu" par viņas notiesāšanu.

"Drošības padomes dalībvalstis pauž nopietnu satraukumu par Aunas San Su Čži notiesāšanu un viņai piespriesto spriedumu, kā arī par tā politisko ietekmi," teikts padomes paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!