AIDS upuru skaits pasaulē pārsniedzis 25 miljonu cilvēku atzīmi, tomēr jaunu inficēšanās gadījumu skaits strauji sarūk, sacīts otrdien publiskotajā ikgadējā ANO apvienotās HIV un AIDS programmas (UNAIDS) ziņojumā.

Kopš cilvēka imūndeficīta vīrusa (HIV) atklāšanas ar to inficējušies jau gandrīz 60 miljoni cilvēku, tomēr profilaktiskās programmas nesušas ievērojamus rezultātus, informē ziņojuma autori.

No iegūtā imūndeficīta sindroma (AIDS) pērn miruši aptuveni divi miljoni cilvēku, tādējādi kopējais AIDS upuru skaits trīsdesmit gadu laikā kopš tā atklāšanas sasniedzis 25 miljonus. 2008.gadā arīdzan par aptuveni 2,7 miljoniem cilvēku pieaudzis inficēto cilvēku skaits.

Kā norādīja organizācijas izpilddirektors Mišels Sidibe, kopumā pēdējos astoņos gados pasaulē jaunu HIV inficēšanās gadījumu skaits samazinājies par 17% un īpašs progress panākts Āfrikā. Kontinenta austrumu daļā kopš 2001.gada inficēšanās izplatība sarukusi par 25%, savukārt Āfrikas Subsahāras reģionā bīstamā tendence samazinājusies par 15%, kas reālajā dzīvē nozīmē to, ka 2008.gadā no inficēšanās paglābti 400 000 cilvēku, liecina pētījuma dati.

Savukārt šajā pašā laika periodā Āzijas dienvidu un dienvidaustrumu daļā HIV izplatība sarukusi par desmit procentiem.

Tāpat arī UNAIDS eksperti secina, ka pēdējo piecu gadu laikā par desmit procentiem mazinājies to cilvēku skaits, kuru nāves cēlonis saistīts ar AIDS, un kopš 1996.gada, kad slimniekiem kļuva pieejami efektīvāki medikamenti, izglābti aptuveni 2,9 miljoni cilvēku.

Pašlaik ar vīrusu dzīvo vairāk cilvēku nekā jebkad agrāk - 33,4 miljoni, jo, pateicoties pretvīrusa terapijai, cilvēki dzīvo ilgāk.

"Starptautisko un nacionālo investīciju palielināšana HIV ārstēšanai nesusi konkrētus un uzskatāmus rezultātus. Mēs nedrīkstam to pazaudēt," uzsvēra Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāve Margarēte Čana. "Tagad ir pienācis laiks vēlreiz divkāršot mūsu centienus un glābt vēl vairāk cilvēku dzīvību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!