Somijas uzņēmējs Rolfs Kristians Relanders, kam Igaunijā pieder mēbeļu ražošanas uzņēmums "Bellus Furniture", izteicies, ka, lai arī Igaunija ir veikusi salīdzinoši labu darbu valsts izdevumu samazināšanā, tas noticis uz konkurētspējas rēķina, vēsta "Äripäev".

Lai arī "Bellus Furniture" pārdošanas apjoms pērn veidoja 332 miljonus kronu (14,9 miljonus latu), bet peļņa - 59 miljonus kronu (2,6 miljonus latu), Relanders uzskata, ka Igaunijai vajadzēja īstenot kronas devalvāciju.

"Ja valsts tik stingri nebūtu iebildusi pret devalvāciju, Igaunija no ekonomikas lejupslīdes būtu atguvusies krietni ātrāk. Es un citi eksportētāji vēlējāmies devalvāciju, taču, protams, vēl nav par vēlu," sacīja Relanders.

Viņš situāciju salīdzināja ar Poliju, kur zlota vērtība ievērojami samazinājās un palielināja valsts konkurētspēju.

Relanders arī pārliecināts, ka Igaunija pārāk ilgi vilcinājusies ekonomikas lejupslīdes atzīšanā.

"Kā ārzemnieks es biju pārsteigts, ka Igaunija tik ilgi ignorēja ekonomikas lejupslīdi. Igaunija to noliedz pārāk ilgi," pavēstīja Relanders.

"Bellus Furniture" īpašnieks, kas ar uzņēmējdarbību Igaunijā nodarbojās jau astoņus gadus, arī uzskata par absurdu situāciju, ka nekustamais īpašums Rakverē maksā vairāk nekā līdzīgs īpašums Somijā. Taču ilgi šāda situācija nesaglabāsies.

Relanders uzskata, ka Igaunijai vajadzētu gatavoties nekustamo īpašumu cenu pieaugumam pēc eiro ieviešanas. Tomēr eiro ieviešana Somijas uzņēmēja kompāniju neietekmēs, jo "Bellus Furniture" jau patlaban ar klientiem darījumus īsteno eiro valūtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!