Tadžikistānas lielākā opozīcijas partija pauda asu kritiku svētdien notikušajām parlamenta vēlēšanām, sakot, ka valdošās partijas veiktās falsifikācijas bijušas masveidīgas.

Vēlēšanas nebija nedz godīgas, nedz brīvas, sacīja opozīcijas Islāma atjaunošanas partijas priekšsēdētājs Muhidins Kabiri.

"Falsifikāciju skaits bija pat lielāks nekā 2005.gadā. Tās nebija brīvas un demokrātiskas vēlēšanas," norādīja Kabiri. "Mēs esam reģistrējuši vairākus simtus incidentu, bet ir arī citi gadījumi - tūkstošiem. Tie ir skaudri fakti, ko nevar noliegt, tie jau ir tiesiski pierādījumi tiesām."

Savukārt prezidenta Emomali Rahmona pārstāvētā Tautas demokrātiskā partija pauda atzinības vārdus vēlēšanām, kas noritējušas raiti un bijušas godīgas.

"Vēlēšanas bija noorganizētas labi," sacīja partijas runasvīras Usmans Solehovs. "Bija nelieli pārkāpumi, par ko atbildīgas ir vietējās vēlēšanu komisijas. Vairumā gadījumu tie notikuši tāpēc, ka nav zināti atsevišķi likumu aspekti, bet tas neietekmēs tautas gribas izpausmi."

Vēlēšanās piedalījušies 85,2% vēlētāju, kas ir nedaudz mazāk nekā 2005.gadā, kad balsis nodeva 90% vēlētāju.

Tiesa, kritiķi izsaka šaubas - kā gan vēlētāju aktivitātes rādītāji var būt tik augsti, ja liela daļa darbspējīgo iedzīvotāju - pēc dažiem aprēķiniem miljons cilvēku - atrodas peļņas darbos ārzemēs - Krievijā un Kazahstānā.

Pirmdien vērtējumu par vēlēšanu gaitu sniegs Eiropas Drošības un Sadarbības Organizācijas novērotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!