ASV Senāts ceturtdienas vakarā pieņēma likumprojektu, kas aizliedz apmeklēt ASV to valstu pilsoņiem, kuras oficiāli atzītas par terorisma atbalstītājām, un pastiprina kontroli pār ārzemniekiem, kuri dodas uz ASV studēt.
Likums par pastiprinātu robežas drošību un ieceļošanas ar vīzām reformu tika pieņemts Senātā ar 97 balsīm par un nevienu pret. Tas aizliedz ierasties Savienotajās Valstīs Irākas, Irānas, Kubas, Lībijas, Sīrijas, Sudānas un Ziemeļkorejas pilsoņiem, ja tie nedodas uz ASV kā imigranti.

ASV valsts sekretāram būs iespēja noteikt šī likuma izņēmumus atsevišķiem šo valstu pilsoņiem, ja tiks uzskatīts, ka viņi neapdraud ASV nacionālo drošību.

Pieņemtais likumprojekts ir vēl viens Kongresa pasākums ASV iekšējās drošības veicināšanai pēc 11.septembra terora aktiem, kurus īstenoja teroristi, kam izdevās legāli iekļūt ASV.

Vēl nebija zināms, cik daudz cilvēkus skars jaunie ierobežojumi. Saskaņā ar Kongresa amatpersonu teikto, pēdējos 10 gados ASV kā studenti ieradušies 16 tūkstoši Irākas, Irānas, Lībijas, Sīrijas un Sudānas pilsoņu.

Likumprojekts paredz, ka Valsts departamentam un Tieslietu ministrijai vajadzēs rūpīgi fiksēt studentu ārzemnieku ierašanos ASV, viņu imatrikulāciju un atskaitīšanu no augstskolas. Universitātēm būs jāziņo imigrācijas iestādēm par studentiem ārzemniekiem, kas neapmeklē lekcijas.

ASV studentu vīzas pagājušā gada beigās bija 660 tūkstošiem ārzemnieku.

Likumprojekts, kura divas versijas jau ir pieņēmusi ASV Pārstāvju palāta, arī paredz jaunu imigrācijas aģentu pieņemšanu darbā, pasu labāku nodrošinājumu pret viltošanu, jaunu drošības iekārtu uzstādīšanu uz ASV robežām un vīzu pieprasījumu rūpīgāku izskatīšanu.

No 47 ārzemēs dzimušām personām, kas pēdējos 10 gados ir apsūdzētas un notiesātas par terorismu ASV teritorijā, 41 personai vīzas pieprasījumus bija apmierinājuši ASV konsulāti ārvalstīs.

ASV prezidents Džordžs Bušs atzinīgi novērtēja Senāta lēmumu. "Mūsu valsts robežas drošības uzlabošana ir svarīga, lai aizsargātu amerikāņus no terora aktiem nākotnē," sacīja Bušs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!