Ķīnas Tautas Republikas valdība gatavojas ieviest valstī 50% lielu mantojuma nodokli, lai mazinātu dažu valsts iedzīvotāju "pārmērīgo" bagātību un mudinātu jaunbagātnieku "laiskos" pēcnācējus vairāk strādāt.
Milzīgā mantojuma nodokļa ieviešana paredzēta likumprojektā, ko parlamentam iesniegusi valsts Nodokļu administrācija, ziņo laikraksts "China Daily". Kaut arī Ķīna ir viena no pēdējām komunistiskajām zemēm pasaulē, tās ekonomikā daudzējādā ziņā valda brīvā tirgus principi un kopš ekonomisko reformu sākuma valstī izveidojies arī ļoti bagātu cilvēku slānis. Pašlaik piektdaļas iedzīvotāju rokās ir aptuveni 80% visu līdzekļu uzkrājumu.

Daudzi no viņiem savu bagātību veidojuši arī negodīgā ceļā, atzīst "China Daily", piesavinoties valsts līdzekļus, ņemot kukuļus un nodarbojoties ar kontrabandu. Kaut Ķīnas iedzīvotāju dzīves līmenis ir visai zems, valsts ekonomiskā un politiskā elite brauc ārzemju limuzīnos, atpūšas Eiropas kūrortos un izglīto savu bērnus Amerikas un Eiropas labākajās augstskolās, uzsver "China Daily".

Agrākajos komunistu valdīšanas laikos mantojuma nodokļa jautājums nebija aktuāls, jo privātīpašuma valstī tikpat kā nebija. Tomēr arī tagad lielā mantojuma nodokļa ieviešana var būt visai apgrūtināta, jo tas klaji nesaskan ar ķīniešu tradicionālajiem priekšstatiem par vecāku lomu bērnu nodrošināšanā ar dzīvei nepieciešamo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!