Lietuvas gāzes kompleksa privatizācijas komisija atzinusi, ka Krievijas dabasgāzes gigants "Gazprom" ir piemērots dalībai konkursā par 34 procentu "Lietuvos Dujos" (LD) akciju iegādi.
Komisija šādu lēmumu pieņēma sestdien pēc precizētā "Gazprom" pieteikuma dalībai konkursā izpētes, informēja Lietuvas Valsts īpašuma fonds.

Komisija atzina, ka "Gazprom" atbilst kritērijiem, kas noteikti valdības apstiprinātajā LD privatizācijas programmā.

LD privatizācijas komisijas priekšsēdētājs un Lietuvas ekonomikas ministra vietnieks Nerijus Eidukevičs BNS pastāstīja, ka "Gazprom" privatizācijas procesā piedalīsies vienatnē.

Iepriekš tika ziņots, ka Krievijas gāzes koncerns plāno veidot konsorciju ar vietējo gāzes importētāju "Dujotekana".

Potenciālajam investoram būs jānodrošina gāzes piegādes uz Lietuvu vismaz desmit gadu, apmierinot 70 procentu gāzes pieprasījuma šajā valstī, kā arī jāizvirza pieņemama gāzes cenu noteikšanas formula. Līgumam par gāzes piegādi ar LD jābūt noslēgtam pirms darījuma pabeigšanas.

Par reālu pretendentu uz trešdaļu LD akciju paketes iegādi pagaidām uzskata vienīgi "Gazprom".

Piegādātājs tāpat kā stratēģiskais investors - kompāniju "Ruhrgas" un "E.ON.Energie" konsorcijs - saņems iespēju iegādāties LD jaunās emisijas akcijas. Turklāt tas saņems priekšlikumu pievienoties akcionāru līgumam, ko noslēguši stratēģiskais investors un valdība.

Ja viss norisināsies pēc plāna, darījumu paredzēts pabeigt līdz šā gada beigām. Tad privātā kontrolē būs 68 procenti LD akciju (no tām 34 procenti pieder "Ruhrgas" un "E.ON.Energie" konsorcijam), bet Lietuvas valdība kontrolēs 24,36 procentus gāzes koncerna akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!