Foto: AFP/Scanpix
ANO Drošības padomei būtu jāapsver iespēja par spēka pielietošanu miera nodrošināšanai Sīrijā, ja Damaska nepildīs nesen pieņemto miera plānu, vēsta raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz Francijas ārlietu ministra Alēna Žipē paziņojumu.

"Mēs nevaram atļauties Damaskai mūs mānīt," teica Žipē. Ministrs piekrita, ka pēc iespējas ātrāk uz Sīriju jānosūta novērotāji un jāpaplašina to misija, bet uzsvēra militāras iejaukšanās nepieciešamību, ja miera plāns "izgāzīsies". "Mums būs jāpāriet uz jaunu etapu, kurā traģēdijas pārtraukšanai būs nepieciešama rezolūcija, kas pamatojas uz 7. nodaļu [atļauj spēka pielietošanu]," paziņoja Žipē.

Tomēr šajā gadījumā pastāv bažas, ka šādas rezolūcijas pieņemšanu, izmantojot savas veto tiesības, traucēs Ķīna un Krievija, kuras ir izteikušās pret spēka pielietošanu Sīrijā un "Lībijas scenārija atkārtošanu", skaidro BBC.

Vardarbības pārtraukšanas plāns, ko Sīrijai piedāvājis ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Kofi Annans, formāli spēkā ir stājies 12. aprīlī. Tomēr starptautiskās sabiedrības pārstāvji uzskata, ka Damaska nepilda miera plāna nosacījumus un nav izvedusi smago militāro tehniku no pilsētām, bet turpina apšaudīt opozīcijas piekritējus.

ANO nolēma uz Sīriju nosūtīt 300 neapbruņotus novērotājus, kuriem jāseko pamiera un miera plānu nosacījumu ievērošanai. Neliela novērotāju misija jau ir ieradusies un strādā Sīrijā.

Jau vēstīts, ka Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 11 100 cilvēku. Sīrijas režīms tiek apsūdzēts asiņainā protestu apspiešanā, bet apgalvo, ka tā spēki cīnās pret bruņotiem kaujinieku formējumiem, kas nogalinājuši vairāk nekā 3000 Sīrijas karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!