Foto: AFP/Scanpix
Folklenda salās nākamgad notiks referendums par to politisko statusu, lai tādējādi mēģinātu izbeigt teritoriālo strīdu par šīm salām starp Lielbritāniju un Argentīnu, otrdien paziņoja Folklenda salu likumdošanas asamblejas priekšsēdētājs Gevins Šorts.

Viņš uzsvēra, ka Lielbritānijai pakļauto salu iedzīvotāji negrib, lai tos pārvaldītu Argentīna. Folklenda salas atrodas Atlantijas okeānā apmēram 450 kilometru no Argentīnas.

"Ar pilnīgu Lielbritānijas valdības atbalstu mēs esam nolēmuši rīkot referendumu Folklenda salās, lai likvidētu jebkādas iespējamās šaubas par to, ko mēs vēlamies," sacīja Šorts, piebilstot, ka referendums iecerēts 2013.gada pirmajā pusē.

"Nešaubos, ka Folklenda salu ļaudis vēlas, lai salas arī turpmāk ir Apvienotās Karalistes aizjūras teritorija, kurai ir sava pašpārvalde. Mēs noteikti negribam, lai mūs pārvalda valdība Buenosairesā, un tas nekavējoties kļūst acīmredzams ikvienam, kurš ir apmeklējis salas un dzirdējis mūsu uzskatus," uzsvēra Foklenda salu likumdošanas sapulces priekšsēdētājs.

Folklenda salu arhipelāga teritorija ir 12 tūkstoši kvadrātkilometru. Salās ir apmēram 3000 iedzīvotāju, vairākums - britu izcelsmes. 1982.gadā tolaik militārās huntas pārvaldītās Argentīnas karaspēks okupēja Folklenda salas, taču Lielbritānija nosūtīja savu kara floti un salas atkaroja. Šajā karā gāja bojā 649 Argentīnas un 255 Lielbritānijas karavīri.

Folklenda salas ir Lielbritānijas pakļautībā kopš 1833.gada, un briti tās epizodiski ir pārvaldījuši arī pirms tam. Argentīna joprojām uzskata Folklenda salas par savu teritoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!