Foto: DELFI

Čehijas valdība ceturtdien Eiropas Savienības (ES) spiediena dēļ aizliedza stipro alkoholisko dzērienu eksportu pēc šomēnes notikušās masveida saindēšanās ar alkoholu, kuram piejaukts metanols.

Valdība tagad "aizliedz visiem izplatīt alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 20 grādiem, un tos eksportēt ārpus Čehijas teritorijas", reportieriem paziņoja veselības ministrs Leošs Hegers.

Eksporta aizliegums noteikts pēc tam, kad valdība ceturtdien saņēma informāciju, ka Eiropas Komisija (EK) plāno aizliegt Čehijā ražotus vai pildītus alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 20 grādiem, sacīja premjerministrs Petrs Nečass. Šis EK noteiktais aizliegums būtu spēkā divus mēnešus.

Nečass atzina, ka Čehijai ir izdevīgāk pašai noteikt un atcelt eksporta aizliegumu, nevis gaidīt EK lēmumu.

12.septembrī Čehijā aizliedza pārdot kioskos un tirgos alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 30 grādiem, bet 14.septembrī visā valstī aizliedza pārdot arī alkoholiskos dzērienus, kas stiprāki par 20 grādiem. Čehijas bāri un dzērienu ražotāji cieš lielus zaudējumus šī aizlieguma dēļ.

Aizliegums noteikts masveida saindēšanās ar alkoholu, kuram piejaukts metanols, dēļ. Šīs saindēšanās dēļ kopš 6.septembra Čehijā miruši vismaz 23 cilvēki, bet ārstu palīdzība bija nepieciešama vēl daudziem desmitiem cilvēku.

Aizliegums pārdot par 20 grādiem stiprāku alkoholu nodara zaudējumus arī valstij, jo katru nedēļu netiek iekasēti alkohola tirdzniecības nodokļa ieņēmumi 130 miljonu kronu (3,6 miljonu latu) apmērā.

Čehijas valdība trešdien paziņoja, ka aizliegums būs spēkā vēl dažas nedēļas, līdz tiks ieviesti jauni alkohola drošuma pasākumi. Finanšu ministrs Miroslavs Kalouseks parakstīs rīkojumus par jaunām akcīzes markām, kuras alkohola ražotāji varēs saņemt no šīs nedēļas beigām.

Nečass sacīja, ka valdība arī ieviesīs katrai stipro alkoholisko dzērienu pudelei tā saukto "dzimšanas apliecību", kas ļaus noskaidrot dzēriena ražošanas vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!