Foto: AP/Scanpix
Sīrijas pilsēta Homsa piedzīvo smagāko apšaudi pēdējo piecu mēnešu laikā, atsaucoties uz opozīcijas aktīvistiem, vēsta raidsabiedrība BBC. Vardarbība turpinās arī citur valstī.

Artilērija un lidmašīnas bombardē Kaldijas rajonu Homsā, ziņo cilvēktiesību aizsardzības organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija". "Izskatās, ka režīmam ir ierobežotas iespējas izmantot kaujas lidmašīnas, jo tas ir nosūtījis visu, ko var pret nemierniekiem Homsā," aģentūra "France Presse" citē organizācijas pārstāvi.

Tikmēr nemiernieki ziņo, ka ir sagrābuši gaisa spēku bāzi ar raķešu krājumiem pie Damaskas. Nemiernieki pastiprināti uzbrūk valdības aviobāzēm, kopš režīms pastiprinājis gaisa uzbrukumus opozīcijas kaujinieku pozīcijām, norāda BBC.

Homsas pilsēta jau bija pakļauta mēnešiem ilgiem valdības spēku uzbrukumiem līdz aprīlim, kad vardarbības epicentri pārcēlās uz citām vietām.

Piektdien pienāk ziņas par cīņām arī citās valsts vietās. Sīvas kaujas turpinās stratēģiski svarīgajā Alepo pilsētā, kur nemiernieki pagājušajā nedēļā paziņoja, ka uzsāk ofensīvu. Valdības artilērija apšaudot arī mērķus Damaskā, Hamā un Idlibā.


Vardarbība turpinās pēc incidenta, kad trešdien vakarā Sīrijas armijas raidīti šāviņi nogalināja piecus cilvēkus pierobežas pilsētā Turcijā. Sīriju, kura atvainojās par notikušo, nosodīja ASV, Lielbritānija, Francija un Eiropas Savienība (ES), kā arī NATO.  Turcija atbildēja ar Sīrijas armijas pozīciju apšaudi. Ceturtdien Turcijas parlaments deva valdībai atļauju vajadzības gadījumā rīkot militāras akcijas Sīrijas teritorijā. Stingru nosodījumu Sīrijai ceturtdien vakarā paudusi ANO drošības padome.

Sīrijas konflikts turpinās jau kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pāraugusi bruņotā nemiernieku un valdošā prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Režīms uzsver, ka cīnās pret bruņotiem teroristiem, kurus atbalsta ārvalstis. Saskaņā ar ANO datiem, konfliktā gājuši bojā jau vairāk nekā 20 000 cilvēku, pārsvarā civiliedzīvotāji.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna.

Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!