Foto: AP/Scanpix
Eiropas Savienība (ES) pirmdien aicināja Gruziju vēl vairāk veicināt demokrātijas attīstību valstī pēc tam, kad pēc parlamenta vēlēšanām vara miermīlīgā ceļā nonākusi līdzšinējās opozīcijas rokās.

Demokrātija nav tikai vēlēšanu diena, "tā ir arī diena pēc tam un demokrātijas principu un likuma varas saglabāšana ik dienas", Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu teica Gruzijas jaunajam premjerministram Bidzinam Ivanišvili, kas Briselē ieradies savā pirmajā ārvalstu vizītē.

Barrozu uzsvēra, ka Gruzijas politiskajiem līderiem ir jādara viss, kas viņu spēkos, lai "uzturētu konstruktīvu un atbildīgu politisko gaisotni", kurā visi ir vienlīdzīgi taisnīguma priekšā, uz ko Ivanišvili, pēc Barrozu teiktā, esot atbildējis "ļoti konkrēti".

EK prezidents nenosauca konkrētus piemērus, bet piektdien Gruzijas bijušajam aizsardzības ministram Bačo Ahalajam, kurš tiek turēts aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, tika noteikts drošības līdzeklis divus mēnešus ilgs apcietinājums. Ahalaja ir līdz šim augstākā bijušās valdības amatpersona, kas tiek saukta pie kriminālatbildības.

Ivanišvili, kura vadītā koalīcija "Gruzīnu sapnis" 1.oktobrī notikušajās parlamenta vēlēšanās uzvarēja prezidenta Mihaila Saakašvili partiju "Vienotā nacionālā kustība", Briselē ieradies savā pirmajā ārvalstu vizītē kā jaunais Gruzijas premjers.

Ivanišvili ir solījis turpināt Saakašvili sākto prorietumniecisko ārpolitiku, kuras mērķis ir Gruzijas dalība NATO un Eiropas Savienībā, tomēr viņš arī vēlas uzlabot Gruzijas un Krievijas attiecības.

Gruzija un Krievija Ženēvā ved sarunas, lai mazinātu saspīlējumu abu valstu attiecībās, un Ivanišvili informēja, ka sarunā ar Barrozu ir skari "visi šie jautājumi".

"Es atkārtoti apliecināju mūsu saistības pret Gruzijas teritoriālo nedalāmību," Barrozu teica, piebilstot, ka bijis priecīgs, "redzēt, cik iesaistījies Ženēvas procesā ir premjerministrs".

Ivanišvili iepriekš paziņoja, ka Gruzija neatjaunos diplomātiskās attiecības ar Krieviju, līdz Maskava nebeigs atzīt no Gruzijas atdalījušos Dienvidosetijas un Abhāzijas neatkarību.

EK prezidents arī norādīja, ka Gruzija un ES ir spērušas soli uz priekšu sarunās par asociācijas līgumu, kā arī par divpusējām tirdzniecības attiecībām, piebilstot, ka mērķis ir panākt, lai līgumi stātos spēkā 2013.gadā līdz tam, kad Lietuvā notiks ES Austrumu partnerības samits.

Ar Ivanišvili Briselē tikās arī ES prezidents Hermans van Rompejs, kas izteica līdzīgu vērtējumu par vēlēšanām Gruzijā un nepieciešamību turpināt demokrātijas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!