Foto: AFP/Scanpix

Nu jau slēgtā laikraksta "News of the World" izdevniecības bijusī izpilddirektore Rebeka Bruksa un bijušais Lielbritānijas premjera preses sekretārs Endijs Koulsons saukti pie atbildības saistībā ar iespējamu policistu un valsts amatpersonu uzpirkšanu, otrdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Koulsons un Brūksa ir starp tiem pieciem cilvēkiem, kuriem celtas apsūdzības uzpirkšanā, paziņojusi prokuratūra. Brūksa iepriekš tika aizturēta saistībā ar apsūdzībām Aizsardzības ministrijas darbinieku uzpirkšanā apmaiņā pret informāciju laikrakstam "Sun".

Pārējie apsūdzētie ir žurnālisti Klaivs Gudmans un Džons Kejs, kā arī kāds Aizsardzības ministrijas darbinieks. BBC norāda, ka Gudmans nu jau likvidētajā "News of the World" aprakstīja karaļnama gaitas, savukārt Kejs bija reportieris laikrakstā "Sun". Kejs un ministrijas darbinieks apsūdzēti Brūksas atbalstīšanā, sazvērestībā izdarīt pārkāpumus valsts darbā.

Izmeklēšana turpinās pret vēl sešām personām, kuru vārdi pagaidām netiek atklāti.

Jau vēstīts, ka skandāls ap Brūksu sākās pēc tam, kad tabloīda "News of the World" reportieri tika apsūdzēti nelikumīgā piekļuvē 4000 mobilajiem telefoniem, tostarp 2002.gadā noslepkavotās pusaudzes Millijas Dauleres balss pastam, no kura pēc viņas pazušanas žurnālisti pat izdzēsuši dažas balss pasta ziņas, lai atbrīvotu vietu jaunām. Tas būtiski traucējis izmeklēšanai.

"News of the World", iespējams, nelikumīgi piekļuvis arī karadarbībā Irākā un Afganistānā kritušo karavīru tuvinieku mobilo telefonu īsziņām.

No amata skandāla dēļ atkāpās izdevniecības "News International" izpilddirektore Rebeka Bruksa, kas iepriekš bija "News of the World" redaktore. Viņa pagājušā gada jūlijā tika aizturēta, bet vēlāk atbrīvota.

Saistībā ar skandālu tika aizturēts arī bijušais Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona komunikāciju direktors, kurš atbildēja par premjera sabiedrisko attiecību veidošanu, Endijs Koulsons. Viņš savulaik bija arī tabloīda "News of the World" redaktors. Koulsona saistība ar skandālu meta ēnu arī uz Kameronu, kuram bija jātaisnojas par šāda cilvēka iekļaušanu savā komandā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!