Foto: AP/Scanpix
Eiropas Savienība (ES) otrdien ziedoja kopā ar Nobela Miera prēmiju saņemto naudu un vēl vienu miljonu eiro (702 tūkstošus latu) tūkstošiem karos Sīrijā, Kolumbijā, Kongo Demokrātiskajā Republikā (DR) un Pakistānā cietušo bērnu.

"Konflikta situācijā bērni nereti ir visvieglāk ievainojamie," paziņoja ES prezidents Hermans van Rompejs un piebilda, ka "tādēļ ir tikai pareizi, ka no prēmijas labumu gūst jaunākie cilvēki, kas cietuši bruņotajos konfliktos".

10.decembrī Oslo Eiropas Savienībai tika pasniegta šā gada prēmija, ar kuru kopā bloks saņēma arī astoņus miljonus Zviedrijas kronu (647 tūkstošus latu).

27 valstu bloks vienojās piešķirt papildu līdzekļus, lai kopējā summa sasniegtu divus miljonus eiro (1,4 miljonus latu), un ar tiem tiks sniegts finansējums četriem projektiem, kopumā palīdzot 23 tūkstošiem bērnu.

Apmēram 4000 bērnu saņems palīdzību bēgļu nometnē Sīrijas un Irākas pierobežā, atbalstu saņems arī vairāk nekā 5000 Kolumbijas bērnu, no kuriem lielākā daļa ir aizbēguši uz Ekvadoru. ES atbalstīs arī projektus, lai palīdzētu 11 tūkstošiem bērnu, kas pametuši savas dzīvesvietas Kongo DR austrumos vai arī aizbēguši uz Ekvadoru, kā arī 3000 bērnu konfliktu skartajos Pakistānas ziemeļos.

"ANO Bērnu fonds (UNICEF) īstenos projektu Pakistānā, organizācija "Glābiet bērnus" un Norvēģijas Bēgļu padome strādās ar bērniem no Kongo DR un Etiopijas, Apvienoto Nāciju Organizācijas Augstā komisāra bēgļu jautājumos birojs sniegs atbalstu Kolumbijā un Ekvadorā, un Francijas organizācija ACTED Domizas bēgļu nometnē Irākas ziemeļos strādās ar bērniem no Sīrijas," paziņoja Eiropas Komisija (EK) un norādīja, ka visas minētās organizācijas ir atzītas par vieniem no labākajiem EK partneriem humānās palīdzības jomā.

ES uzsvēra, ka pašlaik 90% no konfliktos pasaulē cietušajiem ir civiliedzīvotāji, no kuriem puse ir bērni, un minēja, ka septiņi miljoni ir devušies bēgļu gaitās, bet 12,4 miljoni bērnu konfliktu dēļ ir pametuši savas mājas un devušies uz citu vietu savā valstī.

Norvēģijas Nobela komiteja 12.oktobrī pavēstīja, ka šogad Nobela Miera prēmija ir piešķirta Eiropas Savienībai, izpelnoties miera un cilvēktiesību aktīvistu pretrunīgu reakciju visā pasaulē.

Nobela Miera prēmija Eiropas Savienībai piešķirta par to, ka savienība un tās priekšteči "vairāk nekā sešas desmitgades ir devuši ieguldījumu, lai [panāktu] mieru un samierināšanos, demokrātiju un cilvēktiesības".

Balvu ES vārdā 10.decembrī Oslo saņēma Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs, Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu un Eiropas Savienības prezidents Hermans van Rompejs.

Zviedru fiziķis Alfrēds Nobels 1896.gadā ar savu testamentu nodibināja Nobela prēmijas par izciliem sasniegumiem fizikā, ķīmijā, medicīnā, literatūrā un miera nostiprināšanā. Nobela piemiņas prēmiju ekonomikā 1968.gadā nodibināja Zviedrijas centrālā banka.

Nodibinot savā vārdā nosauktās prēmijas, Nobels vēlējās kaut nedaudz samazināt ļaunumu, ko nodarījis viņa izgudrotais dinamīts. Prēmijas tiek izmaksātas no procentiem, kurus ienes Nobela mantojumā atstātais kapitāls.

Ekonomikas krīzes dēļ Nobela fonds šogad līdz astoņiem miljoniem Zviedrijas kronu (647 tūkstošiem latu) samazinājis prēmijas. Kopš 2001.gada prēmijas apmērs bija 10 miljoni kronu (808 tūkstoši latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!