Foto: AFP/Scanpix

Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro Latīņamerikas un Karību reģiona (CELAC) valstu samitā nolasīja vēstuli, kuru esot rakstījis sirgstošais prezidents Ugo Čavess, vēsta raidsabiedrība BBC.

58. gadus vecais Čavess nav bijis publiski redzams vai dzirdams kopš 11. decembrī viņam Kubā bija vēža operācija, kuras laikā radās sarežģījumi. Prezidents joprojām atrodas ārstu uzraudzībā Havanā, bet amatpersonas norāda, ka viņa veselības stāvoklis uzlabojas.

Maduro aptuveni 15 minūtes lasīja izdrukātu un ar sarkanu tinti parakstītu vēstuli. Čavess tajā izteicis nožēlu, ka veselības stāvokļa dēļ nevar piedalīties sanāksmē. Tāpat prezidents apsveica Kubas prezidentu Raulu Kastro ar CELAC prezidentūras pārņemšanu. "Pēc 30 gadu pretošanās šai noziedzīgi imperiālajai blokādei Latīņamerika un Karību reģions vienā balsī saka ASV, ka visi jūsu mēģinājumi izstumt Kubu izgāžas," teikts Čavesa vēstulē.

CELAC tika izveidota pirms diviem gadiem ar mērķi stiprināt reģiona saites. Kopiena apvieno visas Amerikas kontinentu un Karību valstis, izņemot ASV un Kanādu. Čavess iepriekš bloku ir raksturojis kā pretestību ASV ietekmei. Ar CELAC valstīm samits notika arī Eiropas Savienībai (ES).

Tikmēr Venecuēlā valda neskaidrība un izplatās spekulācijas par Čavesa, kuram 10. janvārī bija jāstājas prezidenta amatā uz ceturto termiņu, patieso veselības stāvokli. Venecuēlas opozīcijas galvenais līderis Enrike Kapriless svētdien apsūdzēja valdību, ka tā izplata melus par prezidenta veselību.

"Valdība melo tieši jums sejā, stāstot klaju nepatiesību, jo kāpēc gan persona, kura var parakstīt vēstules, kura joko, nevar uzrunāt tautu?" svētdien retoriski jautāja Kapriless.

Svētdien Venecuēlas sakaru ministrs Ernesto Viljegass paziņoja, ka Čavess  ir izveseļojies no elpceļu infekcijas, ar kuru viņš saslima pēc viņam pagājušajā mēnesī veiktās vēža operācijas.

"Četrdesmit piecas dienas pēc operācijas, kuras nolūks bija izoperēt ļaundabīgu audzēju iegurnī" Čavesa stāvoklis kopumā ir "labvēlīgs", sacīja Venecuēlas sakaru ministrs.

Pirms tam Venecuēlas ārlietu ministrs Eliass Haua paziņoja, ka Čavess atkal joko un smejas. Vēl pirms tam pozitīvi par Čavesa veselību izteicās Venecuēlas viceprezidents  Maduro, paziņojot, ka "pēcoperācijas periods ir beidzies" un ir sācies jauns ārstniecības posms. Tāpat Maduro izteica cerības, ka Čavess drīz varēs atgriezties Venecuēlā.

Jau vēstīts, ka 11. decembrī Čavesam kubā notika ceturtā vēža operācija. Pirms tam prezidents izvirzīja Maduro par savu iespējamo pēcteci.

Čavess, kas jūlijā nosauca sevi par "pilnīgi" izveseļojušos no vēža, 7.oktobrī tika ievēlēts prezidenta amatā uz jaunu termiņu no 2013. līdz 2019.gadam. Maduro, kurš pēdējos sešus gadus bijis ārlietu ministra amatā, pēc šīm vēlēšanām tika iecelts par viceprezidentu un pašlaik pilda abus amatus.

Veselības problēmu dēļ Čavess nevarēja piedalīties inaugurācijas ceremonijā, kas bija paredzēta 10. janvārī, lai sāktu savu ceturto prezidentūras termiņu. Venecuēlas parlaments un Augstākā tiesa nolēma atlikt inaugurāciju, līdz prezidenta veselības stāvoklis uzlabosies.

Tikmēr opozīcija uzskata, ka ilgstošās prezidenta prombūtnes dēļ Nacionālās asamblejas spīkeram būtu jāpārņem vadība un 30 dienu laikā jāsarīko jaunas prezidenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!