Foto: AFP/Scanpix

Vācijā no tirdzniecības izņemto liellopa gaļas produktu, kuros atrasta zirga gaļa, piegādātājs bija no Polijas, atsaucoties uz Eiropas Savienības (ES) amatpersonām, svētdien vēstīja izdevums "Spiegel".

"Spiegel" vēstīja, ka no zemo cenu veikalu ķēdes "Aldi" plauktiem izņemts liellopa gaļas gulašs, kurā atklāta zirga gaļa. Gulaša ražotājs ir Vācijas kompānija "Dreistern Konserven", bet gaļu tā iegādājusies ar Polijā bāzētas kompānijas "Mipol" starpniecību.

"Dreistern Konserven" savā mājaslapā ievietotā paziņojumā atzina, ka tās produkcijā ir atklāta zirga gaļas dezoksiribonukleīnskābes (DNS), tomēr uzsvēra, ka uzņēmums ir tikai un vienīgi gaļas pārstrādātājs.

""Dreistern" nav iesaistīta lopu kaušanā vai gaļas sadalē. Tā tikai un vienīgi no sertificētiem gaļas piegādātājiem iepērk jau sadalītu gaļu svaigā vai saldētā veidā," teikts kompānijas paziņojumā.

"Aldi" veikaliem piegādātai gandrīz 50 tūkstoši bundžu gulaša, vēstīja "Spiegel", atsaucoties uz ES pārtikas un dzīvnieku barības brīdinājumu sistēmas RASFF amatpersonu teikto.

"Spiegel" vēstīja, ka ar Dānijas dīlera starpniecību 20 tonnas gaļas 60 tūkstošu eiro (42,2 tūkstošu latu) vērtībā Vācijas kompānijai "Vossko" piegādājusi kāda vārdā nenosaukta kompānija no Polijas ziemeļiem.

"Vossko" piegādā produkciju Lihtenšteinā bāzētajai kompānijai "Hilcona", kas savukārt piegādā Vācijas kompānijai "Gusto", kurā tika ražoti liellopa gaļas pelmeņi, kas pēc zirga gaļas klātbūtnes atklāšanas izņemti no lielveikalu ķēdes "Lidl" veikaliem Austrijā un Vācijā.

Zirga gaļa, kas uzdota par liellopa gaļu, var būt pārdota lielā daļā ES valstu, lai gan nav ziņu, ka tas varētu būt noticis Latvijā. Šis skandāls ir radījis jautājumus par pārtikas piegādes ķēžu sarežģītību Eiropas Savienībā, un daļa lielveikalu izņēmuši no tirdzniecības saldētos liellopu gaļas ēdienus

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!