Foto: AP/Scanpix
Desmitiem mīnētu automašīnu un pašnāvnieku spridzinātāju sarīkotas eksplozijas otrdien satricinājušas Bagdādi un tuvējo apkārtni, nogalinot vairāk nekā 50 cilvēku. Tas notiek ASV vadītās invāzijas Irākā desmitās gadadienas priekšvakarā, vēsta aģentūra "Reuters".

Uzbrukumi notikuši šiītu musulmaņu apdzīvotos rajonos. Sunnītu nemiernieki jau gada sākuma solīja pastiprināt uzbrukumus šiītiem, lai izraisītu reliģiskas konfrontācijas un destabilizētu šiītu premjerministra Nuri al Maliki valdību.

Otrdien sprādzieni notikuši ļaužu pilnā Bagdādes tirgū un vairākos pilsētas rajonos. Pašnāvnieks spridzinātājs uzbrucis arī policijas bāzei šiītu pilsētiņā uz dienvidiem no galvaspilsētas.

"Es vadīju savu taksometru un pēkšņi sajutu satricinājumu. Visapkārt bija dūmi. Es redzēju zemē guļošus ķermeņus. Visur skrēja un kliedza cilvēki," stāsta Bagdādes taksometra vadītājs Ali Radi.

Desmit gadus pēc ASV un Rietumvalstu invāzijas Irākā, kuras laikā gāza prezidentu Sadamu Huseinu, valstī nerimst nemiernieku radītā vardarbība, reliģiskas nesaskaņas, un politiskās konkurence starp šiītiem, sunnītiem un kurdiem.

Tūkstošiem sunnītu uzskata, ka premjera Maliki valdība apspiež sunnītu mazākumu. Stabilitāti valstī nevairo arī konflikts kaimiņos esošajā Sīrijā. Irāka atrodas starp Turciju, kas atbalsta Sīrijas sunnītu nemierniekus un Irānu, kas nostājas prezidenta Bašara al Asada pusē.

Kopš 2010. gada vēlēšanām sunnītu un kurdu kritiķi Maliki valdību apsūdz par savas autoritātes stiprināšanu un ļaunprātīgu varas izmantošanu, iesaistot drošības struktūras cīņā ar konkurentiem.

Politiskā krīze ir padziļinājusies pēc tam, kad Irāku 2011. gadā pameta ASV karavīri. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!