Foto: Reuters/Scanpix
Afganistānā šogad plānots iznīcināt 15 000 hektārus opija magoņu sējumu, svētdien pavēstīja amatpersonas.

Opija magoņu sējumi tiks uzarti ar traktoru vai arī tos nolīdzinās īpašajā programmā algotie darbinieki.

Programmas darbība aptvers valsts dienvidu un rietumu provinces - Kandahāru, Helmandu, Farāhu un Nimrūzu.

Šogad mērķis ir iznīcināt par 50% lielāku opija magoņu sējumu platību nekā pērn, taču šogad nogalināti jau 24 policisti un septiņi karavīri, kas bija iesaistīti šajā programmā.

Vairākos gadījumos opija sējuma iznīcināšanā iesaistītie gājuši bojā sprādzienos, ko izraisīja magoņu laukos uzstādītie spridzekļi, vai arī viņus nošāva nemiernieki, kas cenšas aizsargāt lielu peļņu nesošos sējumus.

"Pērn tika sekmīgi iznīcināti 10 000 hektāri" opija magoņu sējumu, apliecināja Narkotiku apkarošanas ministrijas pārstāvis.

Tomēr vienlaikus amatpersonas norāda, ka, salīdzinot ar pagājušo gadu, opija magoņu kultivēšanas platības šogad nedaudz palielinājušās, un, pateicoties valdības īstenotajai programmai, iznīcināti tiks tikai aptuveni 10% no kopējiem opija magoņu sējumiem.

Afganistāna saražo aptuveni 90% no pasaulē saražotā kopējā opija daudzuma.

Opija tirgu kontrolē talibi, kuri iegūtos līdzekļus izmanto cīņai pret valdību un NATO spēkiem.

Pēc ANO Narkotiku un noziedzības biroja (UNODC) datiem, ar opija magonēm apsēto lauku platība Afganistānā palielinājusies par 18%

Augstas opija cenas ir galvenais faktors, kas novedis pie opija magoņu audzēšanas paplašināšanās, pērn skaidroja UNODC izpilddirektors Jurijs Fedotovs.

Lielākā daļa - 95% - magoņu lauku atrodas Afganistānas dienvidu un rietumu provincēs, ko vissmagāk nomāc organizētā noziedzība un kur visasāk jūtama talibu pretestība.

Afganistānas un ASV amatpersonas lēš, ka talibi no opija tirdzniecības ik gadu gūst vismaz 100 miljonus dolāru lielu peļņu.

Opija magoņu lauku iznīcināšana ir kļuvusi par daļu no centieniem stabilizēt Afganistānu kopš ASV vadītā iebrukuma 2001.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!