ANO ceturtdien pauda satraukumu par "nopietno" narkomānijas problēmu Afganistānas galvaspilsētā Kabulā, kurā desmitiem tūkstoši iedzīvotāju lieto narkotikas.
Starp Kabulā cirkulējošajām narkotikām ir heroīns, opijs, hašišs un farmaceitiskas narkotikas, liecina ANO Narkotiku un noziedzības apkarošanas biroja (UNODC) pētījums.

Pētījumā teikts, ka 29 procenti opija lietotāju ir sievietes, kamēr puse heroīna lietotāju sāka narkotikas lietot, kad bēgļu gaitās atradās Pakistānā vai Irānā.

Daži heroīna un farmaceitisko narkotiku lietotāji narkotikas injicē un mainās ar šļircēm, palielinot risku inficēties ar HIV un AIDS, hepatītu un citām slimībām. "Taliban" režīma laikā narkotiku lietotāji tika bargi sodīti.

Afganistāna ir viens no pasaules lielākajiem heroīna izejvielas opija ražotājiem. Gadu pirms ASV vadītā koalīcija 2001.gada beigās gāza "Taliban" režīmu, "Taliban" garīgais līderis mulla Omars bija aizliedzis kultivēt magones.

Taču pēc ASV atbalstītas valdības izveidošanas kara izpostītajā Afganistānā daudzi lauksaimnieki atkal ir atsākuši magoņu audzēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!