Foto: AFP/Scanpix

Ar sprāgstvielām pildīta automašīna, ievainojot divus apsargus un bojājot ēku, otrdien sprāgusi pie Francijas vēstniecības Lībijas galvaspilsētā Tripolē, vēsta raidsabiedrība BBC.

Sprādziens, kurš pilnībā iznīcinājis vēstniecības pieņemšanas zonu un bojājis blakus esošās ēkas, atskanējis ap septiņiem rītā pēc vietējā laika Tripoles privātmāju rajonā.

Ir sākta izmeklēšana un kopā ar Lībijas varas iestādēm vainīgo noskaidrošanā piedalās Francijas amatpersonas.

Vēstniecība atrodas šaurā ieliņā un uzbrukums ir satraucis apkārtējo māju iedzīvotājus, kuri BBC korespondentei pastāstīja, ka nevēlas vairs dzīvot tik tuvu ārvalstu pārstāvniecībai.

Uzbrukumi ārvalstu diplomātiskajām misijām Lībijā ir notikuši jau iepriekš. Viens no skaļākajiem gadījumiem bija 2012. gada septembrī noticis uzbrukums ASV konsulātam Bengāzī, kura laikā gāja bojā ASV vēstnieks Kristofers Stīvenss un vēl trīs amerikāņi.

Tomēr šis ir pirmais nopietnais uzbrukums ārzemju misijām Lībijas galvaspilsētā.

2011. gadā Lībijā sākās tautas sacelšanās un pilsoņu karš, kurā laikā gāza diktatoru Muamaru Kadafi. 20. oktobrī pēc pēdējā Kadafi atbalstītāju bastiona Sirtas krišanas nemiernieki gāzto diktatoru nogalināja.   

Kopš tā laika kārtību Lībijā cenšas uzturēt jaunā valdība, tomēr lielas problēmas tai rada daudzās bruņotās grupas, kas pēc revolūcijas beigām nav nolikušas ieročus, kuri lielā skaitā valstī pieejami no Kadafi armijas krājumiem. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!