Foto: EPA/Scanpix/LETA
Svētdien. 1. oktobrī, Rīgā risināsies pirmais pasaules čempionāts skriešanā, kurā tiks noskaidroti pasaules labākie skrējēji jūdzes, piecu kilometru un pusmaratona distancēs. Piedāvājam rīkotāju sagatavoto ceļvedi par pusmaratona skrējiena galvenajiem favorītiem.

Pusmaratona skrējiens, sievietes
(starts 13:30 pie Akmens tilta)

Kad runa ir par savarīgākajiem šosejas skrējienu startiem, Peresa Jepčirčira (Peres Jepchirchir) zina, kā paveikt savu uzdevumu. Kenijietei šonedēļ aprit 30 gadi, un Pasaules čempionātā Rīgā viņa lūkosies godam nosvinēt to, izcīnot savu trešo Pasaules čempiones titulu pusmaratonā.

Pirms Jepčirčiras šādu sasniegumu ir iespējušas trīs sievietes – kenijiete Tegla Lorupa (Tegla Loroupe), lielbritāniete Paula Redklifa (Paula Radcliffe) un nīderlandiete Lorna Kiplagata (Lornah Kiplagat) –, un svētdienas pēcpusdienā arī Jepčičira centīsies iegūt savu hat-trick, papildinot izcīnītās uzvaras 2016. un 2020. gadā.

Jepčičira ir olimpiskā čempione maratonā, un kopš tā laika ir guvusi vairākas zīmīgas uzvaras šajā distancē Ņujorkā (2021) un Bostonā (2022). Pagājušā gada laikā viņa cīnījās ar savainojumiem un finišēja trešajā vietā Londonas maratonā aprīlī ar laiku 2:18:38. Tas ir bijis viņas vienīgais starts sacensībās šogad, tāpēc par viņas sportisko formu ir daudz jautājumu, taču, ņemot vērā viņas slaveno beigu ātrumu, pusmaratona pasaules rekordisti būs grūti pārspēt, ja distances beigu daļā viņa būs līderu grupā.

Trasē viņu atbalstīs virkne iespaidīgu komandas biedreņu, starp kurām ir Kenijas čempione 10 000m Irīna Jepčumba Kimais (Irine Jepchumba Kimais), kas Pasaules vieglatlētikas čempionātā Budapeštā ieņēma ceturto vietu. 24 gadus vecā sportiste ir ātrākā šajā sezonā ar rezultātu 1:04:37, ko viņa izskrēja, izcīnot uzvaru februārī notikušajā Barselonas pusmaratonā.

Jāpiemin arī Margareta Čelimo Kipkemboi (Margaret Chelimo Kipkemboi), kura lepojas ar personīgo rekordu 1:05:26, un viņa izcīnīja 10 000m bronzas medaļu pagājušā gada Pasaules čempionātā vieglatlētikā, savukārt šogad Budapeštā ieņēma ceturto vietu 5000m. Katrīna Relina (Catherine Relin) ir vēl viens vārds Kenijas izlasē, kuru vērts iegaumēt, jo 21 gadu vecā sportiste šī gada februārī uzstādīja jaunu personīgo rekordu - PB 1:05:39.

Etiopija ir izcīnījusi sieviešu individuālo titulu tikai trīs reizes Pasaules pusmaratona čempionātu vēsturē, kas ir salīdzinoši niecīgs skaits šādai šosejas skriešanas lielvalstij, taču Etiopijas komanda ir izcīnījusi uzvaru komandu kopvērtējumā pēdējos divos čempionātos, un lūkos Rīgā sasniegt savu trešo komandu uzvaru pēc kārtas. Etiopijas komandas līdere ir Tsigija Gebreselama (Tsigie Gebreselama), kurai uz starta līnijas pievienosies Tava Zeraja (Ftaw Zeray), Jaramgeta Jeregala (Yalemget Yaregal) un Mestavuta Fikira (Mestawut Fikir).

Šā gada sākumā Gebresalama izcīnīja sudrabu Pasaules čempionātā krosā Bathurstā un sasniedza pusmaratona PB 1:05:46, ierindojoties otrajā vietā pagājušā gada oktobrī Valensijā. Zerajas labākais pusmaratona rezultāts ir 1:06:04, noskriets Rasalheimā, Apvienotajos Arābu Emirātos februārī, savukārt Jaregala, kurai ir tikai 19 gadi, savu personīgo rekordu (1:06:27) noskrēja aprīlī Berlīnē.

Lielbritānijas komandas priekšgalā būs Samanta Harisone (Samantha Harrison), kura šogad Berlīnē finišēja ar jaunu personīgo rekordu (1:07:17), savukārt zviedriete Sāra Lahti (Sarah Lahti) – sportiste ar labāko rezultātu – arī cerēs uz spēcīgu finišu.

Austrāliete Izobela Bata-Doila (Isobel Batt-Doyle), francūziete Mekdesa Voldu (Mekdes Woldu), itāliete Sofija Jaremčuka (Sofiia Yaremchuk) un dienvidāfrikas sportiste Glenrouza Ksaba (Glenrose Xaba) arī ir skrējēju sarakstā, kas karjerā skrējušas ātrāk par 1:10.

Pusmaratona skrējiens, vīrieši
(starts 14:15 pie Akmens tilta)

Kenijas skrējēji ir izcīnījuši vīriešu individuālo pusmaratona titulu 13 reizes no iepriekšējiem 24 čempionātiem, un viņiem ir visas izredzes šogad šim sasniegumam pievienot 14. Savukārt komandu titulu viņi ir ieguvuši 16 reizes, un, ņemot vērā skrējējus viņu komandas sastāvā, ir ticams, ka Rīgā tiks sasniegta 17. reize.

Viņu izlase lepojas ar trio, kuri pusmaratonu veikuši zem 59 minūtēm, - Benards Kibets (Benard Kibet), Čārlzs Kipkurujs Langats (Charles Kipkurui Langat) un Sabastjans Kimaru Zāvs (Sabastian Kimaru Sawe), savukārt viņu ceturtais skrējējs Daniels Simiu Ebenjo (Daniel Simiu Ebenyo) ir skrējējs ar personīgo rekordu 59:04.

Februārī uzvarot Rasalhaimas pusmaratonā, Kibets uzstādīja savu personīgo rekordu (58:45), un pagājušajā mēnesī Budapeštā izcīnīja piekto vietu 10 000m skrējienā, savukārt Langats februārī izcīnīja uzvaru Barselonā ar rezultātu 58:53.

Etiopijas izlase noteikti izrādīs sīvu konkurenci ar Džemalu Jimeru Mekonenu (Jemal Yimer Mekonnen) priekšgalā. Viņa personīgais rekords 58:33 sasniegts 2018. gadā, lai gan viņš bija tuvu tam augustā, ierindojoties otrajā vietā Antrimas krasta pusmaratonā Ziemeļīrijā ar 58:38. Viņu trasē atbalstīs komandas biedri Nibrets Melaks (Nibret Melak), Dinkalems Ajele (Dinkalem Ayele) un Tsegajs Kidanu (Tsegay Kidanu), kuri visi distanci ir veikuši ātrāk par 60 minūtēm. Melaks pagājušajā mēnesī Antrimas krasta pusmaratonā finišēja trešajā vietā ar rezultātu 59:49 un noskrēja savu PR (59:06), uzvarot Lisabonas pusmaratonā martā.

Pēdējā nedēļā no starta saraksta noņemtajam šī brīža pusmaratona čempionam Džeikobam Kiplimo (Jacob Kiplimo), Ugandas komandas priekšgalā jāizceļ Endrjū Rotihs Kvemoi (Andrew Rotich Kwemoi), kura personīgais rekords (59:37) uzstādīts pagājušajā gadā Lillē, Francijā. Šī gada sākumā viņš izcīnīja uzvaru Milānas maratonā ar rezultātu 2:07:14, taču Pasaules čempionātā Budapeštā viņam neizdevās sasniegt finišu maratonā.

Dienvidāfrikas pārstāvis Stīvens Mokoka (Stephen Mokoka) ir 59:37 skrējējs, un viņš arī cīnīsies par medaļām, ja Rīgā spēs noskriet līdzīgā laikā, tāpat arī Džibuti skrējējs Ibrahims Hasans (Ibrahim Hassan), kura personīgais rekords ir 59:41. Marokas komandā ātrākais ir Mohameds Reda El Arābī (Mohamed Reda El Aaraby), kurš Pasaules čempionātā Budapeštā maratonā finišēja 25. vietā un kura pusmaratona labākais rezultāts ir 59:54.

Eiropas galvenā cerība ir 26 gadus vecais francūzis Džimijs Gresjē (Jimmy Gressier), kura labākais rezultāts ir 59:55, sasniegts Parīzes pusmaratonā, finišējot trešajā vietā. Pagājušajā mēnesī Budapeštā viņš izcīnīja devīto vietu Pasaules čempionāta 5000m finālā.

Japāna ir tauta, kas, pateicoties savām Ekiden tradīcijām, nepārtraukti ražo lielu daudzumu pasaules līmeņa pusmaratonistu, un viņiem startam Rīgā ir pieteikti divi spēcīgi kandidāti - Tomoki Ota (1:00:08) un Rijota Kondo (Ryota Kondo), kura peronīgais rekords ir 1:00:32.

Sieviešu elites pusmaratons svētdien sāksies plkst. 13:30 pēc vietējā laika, bet vīrieši sekos plkst. 14:15, startējot kopā ar masu startu.

Pusmaratona trases augstāko un zemāko punktu trasē šķir tikai 11 metri, līdz ar to arī pusmaratonā potenciāli gaidāmi ātri rezultāti, lai gan šajā čempionātā, tāpat kā visos, galvenais ir nevis rezultāts, bet medaļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!