Foto: AFP/Scanpix

Turcijas valdība trešdien aizstāvējusi valsts sasniegumus demokrātijas jomā, bet Ankarā un Stambulā tikmēr turpinājušies protesti pret premjerministra Redžepa Tajipa Erdogana kabinetu.

Stambulā aizvadītajā naktī protesti noritējuši mierīgi, bet Ankarā policija likusi lietā asaru gāzi un ūdens lielgabalus, lai izklīdinātu cilvēku pūļus.

Protesti Turcijā sākās pagājušo piektdien kā reakcija pret Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu. Tomēr tie ātri pārauga valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un Erdogana valdību.

Trešdien Ankaras un Stambulas ielās izgāja arī skolotāji, ārsti, banku darbinieki un citi strādājošie, kas atsaucās arodbiedrību aicinājumiem atbalstīt protestētājus.

Šie ir lielākie protesti Turcijā kopš Erdogana nākšanas pie varas 2002.gadā. Premjera kritiķi norāda, ka tie atspoguļo sabiedrības neapmierinātību ar Erdogana valdības arvien autoritārāko un konservatīvāko kursu.

Arī Nobela prēmijas laureāts literatūrā rakstnieks Orhans Pamuks trešdien rakstā, ko internetā publiskojis laikraksts " Hurriyet", nemieros vainoja valdību.

Rakstnieks pārmeta varasiestādēm, ka tās nav konsultējušas ar sabiedrību par plānotajiem celtniecības plāniem Gezi parkā, kas aizsāka šos protestus.

"Šī nejūtīgā politika, bez šaubām, ir daļa no (..) valdības autoritārās un nomācošās attieksmes," atzīmēja Pamuks.

Protestos, kas ilgst jau sešas dienas, dzīvību zaudējuši divi cilvēki un vairāk nekā 4000 ir ievainoti, liecina mediķu un amatpersonu sniegtā informācija. 43 no ievainotajiem atrodas nopietnā stāvoklī.

Cilvēktiesību organizācijas un Turcijas Rietumu sabiedrotie ir pauduši bažas par pārmērīgo spēku, ko policija pielietojusi pret protestētājiem.

Turcija ir atzinusi, ka sākotnēji policija pieļāvusi kļūdas, bet noraidījusi kritiku, ko saņēmusi par šīs situācijas risināšanu.

"Turcija nav otrās šķiras demokrātija," otrdien telefonsarunā ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju uzsvēra Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu.

Viņš paziņoja, ka uzsākta izmeklēšana par policijas rīcību un centās mazināt protestu nozīmi, pielīdzinot tos kustībai "Okupē Volstrītu" ASV 2011.gadā, atklāja informēti avoti.

Turcijas premjerministra vietnieks Bulents Arinčs otrdien atvainojās demonstrācijās ievainotajiem protestētājiem, tomēr atvainošanās nav spējusi nomierināt demonstrantus.

"Viņi spēlē labo policistu un slikto policistu, bet viņiem ir viens mērķis. Viņi vēlas savaldīt mūs," norādīja kāds 45 gadus vecs ārsts, kurš kopā ar sievu trešdien pievienojās protestētājiem Taksima laukumā.

Protestētāji ir pieprasījuši valdībai atlaist Stambulas, Ankaras un citu pilsētu policijas priekšniekus, kuru vadītie likumsargi pēdējās dienās vardarbīgi apspieduši pret valdību vērstos protestus.

Viņi arī prasa, lai Ankarā tiktu atbrīvoti visi arestētie protestētāji un policijai tiktu aizliegts izmantot asaru gāzi pret demonstrantiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!