Foto: AFP/Scanpix

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans aicinājis savus sabiedrotos vietējās, 2014.gadā plānotajās vēlēšanās pārmācīt oppzīciju, svētdien vēsta ārvalstu mediji.

Uzstājoties tūkstošiem savu sekotāju priekšā Adanā, valsts dienvidos, Erdogans paziņojis, ka viņiem ir pienākums pie vēlēšanu urnām nodemonstrēt savu atbalstu.

Erdogana uzruna izskanējusi pēc 10 dienu ilgušajiem vispārējiem protestiem pret to, ko vairākums Turcijas iedzīvotāju sauc par premjerministra noslieci uz autoritārismu.

Valdošā Taisnīguma un attīstības partija gatavojas nākamnedēļ sarīkot divas vērienīgas demonstrācijas Ankarā un Stambulā, lai demonstrētu savu atbalstu Erdoganam.

Jau ziņots, ka protesti Turcijā sākās 31. maijā ar miermīlīgu protesta akciju pret Taksima laukumā sāktajiem tirdzniecības kompleksa būvdarbiem, kuri paredz blakus esošā parka likvidēšanu. Tomēr tie ātri pārauga agresīvā valsts mēroga neapmierinātības izpausmē ar valdošo Taisnīguma un attīstības partiju (AKP) un premjerministra Erdogana valdību.

Turcijas cilvēktiesību fonda apkopotā informācija liecina, ka, nonākot saskarē ar asaru gāzi, medicīniskā palīdzība bijusi nepieciešama 4300 cilvēkiem.

Savukārt iekšlietu ministrs paziņojis, ka nemieros ievainoti vairāk nekā 500 policistu.

Pēc varasiestāžu datiem, 78 Turcijas pilsētās notikušas 746 protesta akcijas, un nodarīti zaudējumi ap 70 miljonu Turcijas liru (20,02 miljonu latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!