Foto: AFP/Scanpix
Singapūrā gaisa piesārņojuma indekss piektdien sasniedzis kritisku robežu, apdraudot gados vecu un slimu cilvēku dzīvību, liecina Nacionālās vides aģentūras sniegtā informācija.

Biezo smogu Singapūrā izraisījuši mežu ugunsgrēki Indonēzijai piederošajā Sumatras salā.

Piesārņojuma indekss plkst.12 (plkst.7 pēc Latvijas laika) sasniedza 401 punktu, kas ir augstākais Singapūrā jebkad reģistrētais līmenis.

Par neveselīgu tiek uzskatīts gaiss, kur piesārņojuma līmenis pārsniedz 100 punktus, bet, turoties virs 400 punktiem ilgāk par 24 stundām, veciem un slimiem cilvēkiem tas jau var kļūt dzīvībai bīstams, norādīts Singapūras valdības vadlīnijās.

Singapūru jau kopš pirmdienas ietinuši Indonēzijas mežu ugunsgrēku dūmi, kas piesārņojuši gaisu līdz veselībai kaitīgam līmenim, un Indonēzijas ugunsgrēku radītais smogs var neizkliedēties vēl vairākas nedēļas, ceturtdien norādīja Singapūras premjerministrs.

"Mēs nevaram pateikt, kā šī problēma attīstīsies, jo tā atkarīga (..) no laikapstākļiem, tā atkarīga no vēja. Tas var ilgt vairākas nedēļas un, ļoti iespējams, pat ilgāk, līdz Sumatrā beigsies sausā sezona, kas var notikt septembrī vai oktobrī," norādīja premjerministrs.

Indonēzijas ugunsgrēku radītais smogs skāris arī Malaiziju, kur slēgtas aptuveni 300 skolas. Singapūras mācību iestādēs pašreiz ir brīvdienas.

Ugunsgrēkus Indonēzijā izraisījusi nelegāla dedzināšana zemes platību attīrīšanai.

Indonēzijas prezidents Susilo Bambangs Judhojono paziņojis, ka ugunsgrēku apdzēšanai tiks mobilizēti visi valsts resursi un Nacionālā katastrofu vadības aģentūra informēja, ka uz liesmu pārņemto reģionu nosūtīti divi helikopteri, lai izraisītu mākslīgo lietu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!