Foto: AFP/Scanpix

Policija atklājusi uguni pa mūkiem un citiem cilvēkiem, kas Ķīnas dienvidrietumos pulcējušies, lai atzīmētu Tibetas trimdas garīgā līdera Dalailamas dzimšanas dienu, otrdien vēsta laikraksts "The Guardian".

Sičuaņas provincē sestdien notikušajā incidentā vismaz divi cilvēki ir smagi ievainoti, paziņojusi ASV bāzētā Starptautiskās kampaņas par Tibetu grupa. Tibetieši pulcējušies svētajā kalnā, lai atzīmētu Dalailamas 78 dzimšanas dienu.

"Tika izvietots liels skaits bruņotu policistu un karavīru, viens avots ziņo par vismaz septiņām armijas smagajām automašīnām un policijas transportu," otrdien e-pasta vēstulē informē aktīvisti.

"Drošības spēki mēģināja atturēt tibetiešus no ziedošanas rituāla un pulcēšanās, bet, atsaucoties uz diviem Tibetas avotiem trimdā, daži klātesošie tibetieši uzstājuši, ka vīraka kvēpināšana nav noziegums," medijiem stāsta aktīvisti.

Policija pret neapbruņoto pūli bez brīdinājuma atklājusi uguni un pielietojusi asaru gāzi, atsaucoties uz vairākiem avotiem, informē aktīvisti. Divi mūki sašauti galvā, bet vairāki citi guvuši nopietnus ievainojumus.

Pa telefonu sazvanītas vietējās amatpersonas atbildējušas, ka neko nezina par šo incidentu.

Ķīnas drošības spēki bieži pielieto spēku tibetiešu protestētāju izklīdināšanai, bet šaujamieroču pielietošana ir rets gadījums, norāda "The Guardian".

Protestējot pret Ķīnas pārvaldi Tibetā, kopš 2009. gada sevi ir aizdedzinājuši vismaz 119 tibetieši.

Ķīna ir okupējusi Tibetu no 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot etnisko ķīniešu (haņu) migrāciju uz Tibetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!