Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas bruņotie nemiernieki ar šāvieniem gaisā izklīdinājuši civiliedzīvotājus, kuri ziemeļu pilsētā Alepo protestējuši pret kaujinieku īstenoto blokādi, trešdien vēsta aģentūra “Reuters”.

Nemiernieku kontrolētās teritorijas iedzīvotāji izrādījuši nepatiku par blokādi, kuras dēļ bez pārtikas un medikamentiem ir palikuši tūkstošiem valdības spēku kontrolē esošie pilsētas rietumu rajoni.

Bruņotie nemiernieki, kas cenšas gāzt Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, jau nedēļām ir bloķējuši visas piegādes, lai vājinātu valdības spēkus, tikmēr iedzīvotāji norāda, ka režīma spēku kontrolēto rajonu iemītnieki tā dēļ cieš badu.

Pārtikas cenas pilsētā ir pieaugušas aptuveni desmit reizes, bet tādus pamatproduktus kā maizi un miltus dabūt kļūst arvien grūtā, stāsta Alepo iedzīvotāji. Pieejami vēl esot tādi produkti kā rīsi un tirgos nopērkami ātri bojājošies dārzeņi.

Otrdien internetā ievietotā videoierakstā redzams, kā desmitiem civiliedzīvotāju protestē pie nemiernieku kontrolpunkta, kas bloķē piekļuvi pilsētas daļai, kas ir mājvieta aptuveni diviem miljoniem cilvēku, informē "Reuters".

Lai gan nemiernieki un valdības spēki kontrolē dažādas valsts daļas, civiliedzīvotājiem parasti ļauj šķērsot kontrolpunktus, lai dotos iepirkties un satiktu radiniekus, skaidro "Reuters".

Pie nemiernieku kontrolpunkta izkārts uzraksts vēsta, ka pilnībā aizliegts pārnest pār robežu pārtiku, medikamentus, zīdaiņu pārtiku, pienu, dārzeņus, gaļu, maizi.

Video ierakstā redzams, kā kāds protestētājs izkliedz saukli, ka cilvēki vēlas blokādes pārtraukšanu. Kāds nemiernieks vicinājis pistoli un tad atskanējis šāviens, apraksta "Reuters".

Kāda opozīcijas aktīvistu grupa ziņo, ka nemiernieki šāvuši pa protestētājiem, vienu nogalinot, bet vairākus ievainojot. Kāds aculiecinieks gan norāda, ka vīrieti jau pirms protesta nogalinājis valdības spēku snaiperis.

"Reuters" norāda, ka nevar neatkarīgi pārbaudīt šo informāciju mediju ierobežojumu un drošības apsvērumu dēļ.

Cilvēktiesību aktīvistu grupas līdzīgas apsūdzības izvirza nemiernieku grupām arī citās Sīrijas vietās. Tāpat dumpiniekus apsūdz spīdzināšanā un bargu sodu piemērošanā, ko piespriež reliģiskās tiesas.

2011. gada pavasarī Sīrijā sākusies tautas sacelšanās pret valdošo iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vismaz 93 000 cilvēku. Vairāk nekā pusotrs miljons ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm,  vēl aptuveni 4,2 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Nemiernieku kustības "mugurkauls" ir valstī vairumā esošie sunnītu musulmaņi, kamēr Asadu atbalsta galvenokārt šiītu musulmaņu atzara - alavītu pārstāvji un citas minoritātes. Valdības spēki var paļauties uz Krievijas un Irānas atbalstu.

Konfliktā arvien vairāk pieaug reliģiskā un etniskā vardarbība dažādo grupu vidū. Rietumvalstis, kura vēlās Asada režīma krišanu, ir noraizējušās par radikālo islāmistu pieaugošo lomu Sīrijas konfliktā, kas tikai padziļina reliģiskās nesaskaņas reģionā. Diplomātiskie risinājumi krīzes pārvarēšanai līdz šim nav devuši rezultātus.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!