Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) sestdien paziņoja, ka nožēlo cilvēku bojāeju Ēģiptē un ar bažām seko līdzi notikumu attīstībai valstī pēc sadursmēm Kairā starp protestētājiem un policiju.

ES augstā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone paziņoja, ka varasiestādēm jānodrošina ātra pāreja uz civilo pārvaldību un jāatbrīvo politieslodzītie, tostarp 3.jūlijā gāztais prezidents Muhameds Mursi.

Viņas preses pārstāvis sacīja, ka Eštone "dziļi nožēlo dzīvības zaudēšanu", kad sestdienas rītā policija vērsās pret Mursi atbalstītājiem, nošaujot desmitiem cilvēku un vairākus simtus ievainojot.

Eštone aicina visas puses izvairīties no vardarbības, uzsverot, ka "vienīgais ceļš ir ātra virzība uz pārejas procesu", kurā jāiesaista visas politiskās grupas, tostarp Mursi Musulmaņu brālība.

Jau ziņots, ka Ēģiptes armija 3.jūlijā pēc vairākas dienas ilgušiem protestiem, kuros piedalījās miljoniem cilvēku, paziņoja par konstitūcijas apturēšanu un par pirmā demokrātiski ievēlētā prezidenta atcelšanu no amata.

Pēc Mursi gāšanas armija iecēlusi pagaidu prezidentu Adli Mansuru, kurš solījis sarīkot parlamenta vēlēšanas 2014.gada sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!