Foto: Reuters/Scanpix

Amatpersonām var nākties apsvērt iespēju izgāzt okeānā radioaktīvo ūdeni no zemestrīcē cietušās Fukušismas AES dzesēšanas sistēmas, par Japānas atomenerģijas regulatora pirmdien paziņoto vēsta raidsabiedrība "Euronews".

2011. gada zemestrīcē un cunami cietušajā Fukušimas AES regulāri notiek dažādi incidenti un vairākas reizes konstatētas radioaktīva ūdens noplūdes, kuru pastāvīgi jāpumpē katastrofā cietušo reaktoru dzesēšanai.

AES ir vairāk nekā 1000 cisternu ar radioaktīvo ūdeni. Nesen atklāts, ka no viena rezervuāra noplūdušas jau 300 tonnas augsti radioaktīva ūdens. Tika ziņots, ka noplūdušais ūdens izstaro 100 milizīvertu starojumu stundā, kas pārsniedz maksimālo ikgadējo devu, ko drīkst saņemt kodolindustrijas darbinieks Japānā.

Tomēr svētdien atomelektrostacijas operatorkompānija "Tokyo Electric Power Company"  (TEPCO) konstatēja, ka noplūdušā ūdens radiācijas līmenis ir 18 reizes augstāks. 1800 milizīvertu starojums var būt cilvēkam nāvējošs pēc četru stundu apstarošanas.

Kompānija arī paziņoja, ka ir atklāta vēl viena ūdens noplūde ar radiācijas līmeni 230 milizīverti stundā.

Amatpersonas ir atzinušas, ka nespēj tikt galā ar situāciju AES un ka daļa ūdens jau noplūst okeānā. Eksperti norāda, ka ūdens noplūdes varētu būt daudz nopietnākas, nekā to stāsta amatpersonas.

2011. gada zemestrīcē un cunami gāja bojā vairāk nekā 20 000 cilvēku.

Japānu uzreiz pēc postošā cunami un divus gadus vēlāk fotogrāfijās var apskatīt šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!