Foto: EPA/LETA

Polijas dienvidu pilsētas Andrihovas iedzīvotāji uzsākuši kampaņu centienos panākt, lai pilsētā turpmāk būtu aizliegts mitināties čigāniem, vēsta Polijas Radio.

Tostarp Polijas ģenerālprokuratūra jau sākusi izmeklēšanu par to, vai līdz ar kampaņas īstenošanu nav pastrādāts rasisma noziegums.

Andrihovas Pretčigānu kustība sociālajā tīklā "Facebook" tikai 24 stundas pēc tam, kad tā bija publicējusi aicinājumu aizliegt pilsētā dzīvot čigāniem, bija saņēmusi 1500 atbalsta apliecinājumu.

Andrihovā, kur pavisam ir aptuveni 20 000 iedzīvotāju, dzīvo arī 140 čigāni.

Iemesls pretčigānu kustības aizsākšanai bijis kāds incidents, kad kāds 16 gadus vecs čigāns pilsētā piekāvis poļu pusaudzi.

"Facebook" administratori sākotnējo kampaņas lapu slēdza, tomēr drīz vien tika izveidota jauna, kas īsā laikā saņēma 2000 sociālā tīkla lietotāju pozitīvus novērtējumus.

Čigāni mitinās nolaistās mājās pilsētas centrā, un vairums pilsētas iedzīvotāju uzskata, ka šī kopiena ir rajona nozīmīgākā sociālā problēma.

Andrihovā ir izveidota organizācija "Drošā pilsēta", kas sola panākt, lai mērs "pārtrauc slaucīt šo problēmu zem tepiķa".

Ja apstiprināsies, ka ir pastrādāts rasisma noziegums, vietējā prokuratūra darbosies atbilstoši, solīja ģenerālprokurors Andžejs Seremets.

"Problēma, ar kuru mēs šeit esam sastapušies, nav tikai juridisks jautājums, jo tā ir arī saistīta ar sociālu izturēšanos pret citu tautību cilvēkiem," skaidroja Seremets. "Es uzskatu - ja mums Polijā būtu lielākas mazākumtautības, mums būtu jārēķinās ar nopietnākām problēmām."

Polijā dzīvo no 12 000 līdz 35 000 čigānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!