Foto: Scanpix
Irānas jaunais ārlietu ministrs Muhameds Džavads Zarifs otrdien paudis pārliecību, ka izveidojusies "vēsturiska iespēja" atrisināt Irānas gadiem ilgās nesaskaņas ar Rietumiem par tās kodolprogrammu.

"Mums ir vēsturiska iespēja atrisināt kodoljautājumu", ja pasaules lielvaras pielāgosies "jaunajai Irānas pieejai", tviterī pavēstīja Zarifs, kurš pašreiz atrodas Ņujorkā, kur uz ikgadējo ANO Ģenerālo asambleju pulcējas pasaules līderi.

Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) augstākās pārstāves ārlietās un drošības jautājumos Ketrinas Eštones pirmdien sniegto informāciju Zarifam ceturtdien Ņujorkā plānota tikšanās ar ASV valsts sekretāru un Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas, Francijas un Vācijas ministriem, lai apspriestu Teherānas kodolprogrammu.

Tā būs pirmā reize sešu gadu laikā, kad tiksies ASV valsts sekretārs un Irānas ārlietu ministrs.

Savienoto Valstu amatpersonas apstiprinājušas, ka ASV valsts sekretārs Džons Kerijs tikšanos apmeklēs.

Eštone pēc tikšanās ar jauno Irānas ārlietu ministru Muhamedu Džavadu Zarifu norādīja, ka redzējusi "enerģiju un apņēmību", lai sarunas ar ANO Drošības padomes pastāvīgajām loceklēm un Vāciju spētu virzīties uz priekšu.

Zarifs tviterī tikšanos ar Eštoni raksturoja kā pozitīvu, piebilstot, ka nepieciešams jauns sākums jaunos apstākļos.

Irānas jaunais prezidents Hasans Rohani ir paziņojis, ka vēlas, lai Teherānas kodolsarunas ar pasaules lielvarām atsāktos, bet uzsvēris, ka nevēlas, lai sarunām tiktu izvirzīti jebkādi priekšnosacījumi.

Prezidents arī atkārtoti apliecinājis Teherānas vairākkārt pausto nostāju, ka Irāna "vēlas miermīlīgi izmantot kodoltehnoloģijas" un nekad necentīsies iegūt atomieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!