Foto: AP/Scanpix

Irāku pārņēmušajā vardarbībā septembrī valstī gājuši bojā gandrīz 1000 cilvēku, bet divreiz vairāk ir ievainoti, atsaucoties uz ANO, vēsta raidsabiedrība BBC.

Visā valstī uzbrukumos nogalināti 887 civiliedzīvotāji un 92 drošības spēku pārstāvji. Lielāks upuru skaits – 1057 – tika sasniegts jūlijā, tomēr arī septembra rādītājs ir viens no gada augstākajiem. Kopumā šogad vardarbība Irākā prasījusi 5740 dzīvību.

"Politiskajiem, reliģiskajiem un civilajiem līderiem, kā arī drošības dienestiem ir jāsadarbojas, lai nodrošinātu visu Irākas pilsoņu līdzvērtīgu aizsardzību," otrdien paziņoja ANO pārstāvis Nikolajs Mladenovs.

ANO jau maijā brīdināja, ka vardarbība Irākā var "eksplodēt" jebkurā brīdī.

Lielākajā daļā gadījumu par vainīgiem sprādzienos un uzbrukumos uzskata ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītus sunnītu kaujiniekus. ""Al Qaeda" Irākā" uzņēmās atbildību arī par pirmdien Bagdādes šiītu rajonos notikušu sprādzienu sēriju, kuros nogalināti vismaz 54 cilvēki.

Spridzināšana bija atriebība par šiītu vadītās valdības izvērsto sunnītu minoritātes "spīdzināšanas, pārvietošanas, aizturēšanas un likvidēšanas kampaņu", paziņoja teroristi.

Pašreizējo vardarbības vilni izprovocēja armijas vēršanās pret sunnīti protestētāju nometni aprīlī Havdžā. Demonstranti pieprasīja šiītu premjera Nuri al Malik atkāpšanos un pārmeta amatpersonām vēršanos pret sunnītu minoritāti.

Vardarbību tāpat provocē konflikts kaimiņos esošajā Sīrijā, kur nemiernieku pusē cīnās arī ar Irākas "Al Qaeda" atzaru saistīti sunītu kaujinieki. Irāka atrodas starp Turciju, kas atbalsta Sīrijas sunnītu nemierniekus, un Irānu, kas nostājas prezidenta Bašara al Asada pusē.

Pēdējās nedēļās Irākas drošības spēki Bagdādē un tās apkārtnē ir arestējuši simtiem aizdomās turētus "Al Qaeda" biedrus. Šiītu vadītā valdība to sauc par "mocekļu atriebšanu".

Tomēr pārsvarā sunnītu apdzīvotajos rajonos realizētās operācijas sunītu kopienu sanikno vēl vairāk un vardarbības apturēšanu neveicina, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!