Foto: AFP/Scanpix

Ambiciozu plānu cīņai ar arvien pieaugošo malumedniecību sākusi realizēt Kenija – vairāk nekā tūkstotim valstī dzīvojošu degunradžu ragā paredzēts ievietot mikročipu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Mazā mikroshēma ļaus izsekot gan dzīvus īpatņus, gan jau malumednieku nogrieztos ragus, uzlabojot izredzes noķert un tiesāt nelegālos dzīvnieku nogalinātājus, cer amatpersonas.

Projektu atbalsts Pasaules Dabas Fonds (WWF), ziedojot čipus un piecus skenerus 15 300 dolāru (7900 lati) vērtībā. Tomēr šī summa ir tikai daļiņa no kopējam projekta izmaksām, kurās vēl jāparedz katra degunradža noķeršana un čipa ievietošana.

Pieaugošās ziloņkaula un degunradžu raga cenas ir izraisījušas malumedniecības "zelta drudzi" lielā daļā Āfrikas, raksturo BBC. Augustā malumednieki pamanījās nošaut degunradzi vienā no Kenijas visdrošākajiem dabas rezervātiem – Nairobi Nacionālajā parkā.

Degunradža rags tiek uzskatīts par dziedniecisku austrumu tautu medicīnā un tā cena sasniedz 50 tūkstošus dolāru (28 tūkstoši latu) par kilogramu. Lai gan zinātnieki jau sen ir pierādījuši, ka degunradža ragam nav brīnumainas ārstnieciskas īpašības (to veido keratīns – tā pati viela, kas cilvēka nagos) un varas iestādes aicina patērētājvalstis neizplatīt mītus par tā spējām, degunradžu medības nav apsīkušas.

Degunradžu populācija Āfrikā ir samazinājusies par 90% kopš 1970. gada. Kontinentā ir palikuši aptuveni 25 tūkstoši degunradžu, norāda aģentūra "Itar-Tass".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!